Președintele SUA, Donald Trump, spune că ONU nu lucrează la „adevăratul său potențial”, din cauza birocrației excesive și a managementului defectuos. 

Practic, Trump avertizează că SUA, cel mai mare finanțator al ONU, și-ar putea reduce contribuția la organizația mondială, ceea ce ar pune în pericol activitatea ei.

Europenii, pro și contra

„Aș fi curios să știu cum ar vedea Trump rolul unei ONU reformate, în viitor, și cred că noi, europenii și americanii, avem valori comune, în ciuda administrațiilor care ne conduc, în SUA sau UE. Trebuie să ne asigurăm că aceste valori sunt proiectate la o scală globală și pentru asta avem nevoie de ONU”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, reacționând la discursul lui Trump.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care și el face demersuri pentru reducerea birocrației, a declarat că scăderea drastică a finanțărilor creează „o problemă greu de rezolvat” pentru organizație.

În schimb, comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a explicat că deși îl susține pe secretarul general, reforma ONU nu trebuie să se facă prin „slăbirea organizației”.

Mai puțini bani

Franța și Rusia au reacționat cu răceală la anunțul liderului american, considerând că este vorba mai mult despre reducerea fondurilor alocate decât de îmbunătățirea activității.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a fost cea care a susținut puternic reducerea  cu 600 de milioane de dolari a bugetului pentru forțele de menținere a păcii, anul acesta. 

Circa 130 de lideri din toată lumea participă la Adunarea Generală a ONU din acest an, la New York., unde președintele american a susținut un discurs incendiar despreCoreea de Nord, Iran, terorism și Venezuela.