Trump pune piciorul pe conducta care îi leagă pe Putin și Merkel

Administrația Trump mărește presiunea asupra Germaniei, deschizând calea unor sancțiuni dure, pentru colaborarea Berlinului cu Moscova în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

„Este un avertisment clar către companii: ajutarea și încurajarea proiectelor cu influență toxică ale Rusiei nu vor fi tolerate”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, la o conferință de presă de miercuri, 15 iulie.

„Părăsiți proiectul acum sau riscați consecințele”, a avertizat tăios șeful diplomației de la Washington.

Nord Stream 2, gazoductul care traversează pe sub Marea Baltică, este aproape încheiat și se așteaptă ca el să dubleze exporturile de gaze naturale ruse către Germania, cea mai mare economie a UE, valoarea livrărilor fiind estimată la 10 miliarde de euro.

Anul trecut, Trump a semnat un pachet legislativ care îi vizeză pe antreprenorii care lucrează la Nord Stream 2, și la un alt proiect  gazeifer rus, TurkStream, care traversează Marea Neagră.

Însă, în vreme ce acele sancțiuni erau axate pe asistență tehnică, legea separată Countering America’s Adversaries Through Sanctions (Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni) prevede măsuri severe care pot include interzicerea accesului la sistemul financiar american.

După ce președintele Trump a semnat fără entuziasm această lege în 2017 – când încă spera într-o relație bună cu Rusia – secretarul american de stat de la acea vreme, Rex Tillerson (un apropiat al lui Vladimir Putin), a exceptat Nord Stream 2 și TurkStream de la sancțiuni, pe motiv că lucrările la aceste proiecte au început înainte de instalarea sa în funcție.

Acum, Pompeo a anunțat revizuirea unora dintre directive, care anulează exceptările, ceea ce înseamnă că firmele germane vor suferi sancțiuni chiar și pentru investiții de mici dimensiuni, scrie Euractiv.

Decizia secretatului de stat, în sine, nu autorizează nici o acțiune anume, acestea urmând a fi stabilite de către administrație.

Germania și-a exprimat nemulțumirea față de legea anterioară privind sancțiunile, afirmând că reprezintă un amestec în treburile sale interne.

Însă țări terțe, precum Ucraina, Polonia sau statele baltice și-au exprimat temerea că Nord Stream 2 să nu întărească și mai mult Rusia.

„Adăugăm astăzi vocea noastră vocilor europene care sunt îngrijorate de agresiunea rusă”, a declarat Chris Robinson, un diplomat american de prim rang, care lucrează în domeniul relațiilor cu Rusia.

„Instrumentele pe care le-am pus la dispoziție astăzi contribuie la întărirea acestui mesaj”, le-a spus el ziariștilor.

Germania consideră Nord Stream 2 drept un proiect crucial, care să îi garanteze o sursă de energie mai stabilă și mai curată, evitând cărbunele și energia nucleară.

Însă criticii observă că acest proiect permite ocolirea Ucrainei, care se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia, lipsind-o de mijloace financiare importante și de un instrument de presiune asupra Moscovei.

„Kremlinul a continuat să promoveze Nord Stream 2 în eforturile sale de a exploata și extinde dependența europeană față de energia rusă”, spune Frank Fannon, secretar de stat adjunct pentru resurse energetice.

„Infrastructura energetică a Ucrainei are un efect descurajant pentru agresiunea rusă. De aceea, Kremlinul încearcă să submineze acum Ucraina, făcând această structură depășită”, a afirmat Fannon.

Relațiile americano-germane au devenit extrem de tensionate în mandatul Trump, pe multiple planuri, liderul american acuzând-o la un moment dat pe Angela Merkel că este „captivă” a Rusiei.

Trump a criticat valul de imigrație declanșat de cancelara germană, precum și excendentul mare pe care Germania îl are în relațiile comerciale cu Statele Unite și față de care Berlinul nu este dispus să ia nici o măsură.

Trump a aprobat recent retragerea a 9.500 de militari american de pe teritoriul Germaniei, deoarece această țară, în ciuda marii sale puteri economice, se încăpățânează să nu-și respecte promisiunea din cadrul NATO, de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

Foștii oficiali americani din vremea lui Obama, Brian O’Toole și Daniel Fried, în prezent membri ai Consiliului Atlantic, au declarat că anunțul lui Pompeo reprezintă o „escaladare majoră” în ceea ce privește proiectul Nord Stream 2.

Într-o analiză semnată de cei doi, aceștia au scris că administrația Trump intenționează deocamdată să facă presiuni asupra Germaniei, fără a institui sancțiuni concrete.

Dar acest lucru se poate schimba rapid, și în funcție de reacția sau lipsa de reacție a Berlinului.

„Desigur, la această administrație, voința politică de a impune sancțiuni unei națiuni aliate s-ar putea materializa rapid, cu o decizie luată pe Twitter sau cu o reacție la o știre de presă.”

După cum se vede, Trump trebuie criticat dacă se apropie prea tare de Rusia și dacă se opune Rusiei.

În ianuarie, Vladimir Putin a declarat că speră ca Nord Stream 2 să fie încheiat la începutul lui 2021, după „câteva luni” de întârziere din cauza sancțiunilor americane.