Organizația Trump a promis anterior că nu vor exista afaceri străine în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, dar aceste două proiecte din India au fost antamate înainte de alegerile din 2016.

Dar lansarea cu mare fast demosntrează că acea promisiune are derogare: contractele semnate în urmă cu mai mulți ani pot continua sau pot fi revitalizate, cum ar fi și cel din 2007, pentru construirea unor hoteluri pe plajă în Republica Dominicană, conform AP, citată de Washington Post.

Președintele nu a renunțat la imperiul său de afaceri, după alegerea în funcția publică, ci a delegat business-ul fiilor săi: Donald Jr și Eric, care au călătorit în Uruguay, dar și la lansarea unui teren de golf de lux marca Trump în Dubai și un hotel în Vancouver.

Organizația Trump și-a pus numele pe cinci proiecte rezidențiale de lux,  în India. Noul turn Trump din orașul estic Kolkata va avea apartamente cu prețuri de până la 765.000 de dolari; un alt proiect este în suburbiile capitalei, Gurgaon, cu apartamente de la 1,8 milioane de dolari și acces la un teren de golf.

Alte două proiecte se referă la turnuri rezidențiale în orașul liniștit Pune și un alt turn cu 75 de etaje, care încă se construiește în Mumbai, cu o fațadă poleită cu aur și un bloc de birouri în Gurgaon.

„Succesul proiectelor noastre și cererea mare pe care echipele noastre o primesc pentru viitoare proiecte, înainte de lansare, sunt incredibile. Suntem optimiști în ceea ce privește viitorul și foarte mândri de prezența noastre pe piață”, spune Organizația Trump într-un email, conform sursei citate.

Turnul din Mumbai este construit pentru compania de familie a lui Mangal Prabhat Lodha, un puternic om de stat din India, vicepreședinte al partidului de guvernmânt, Bharatiya Janata.Grupul Lodha a fost anchetat pentru evaziune fiscală de 30 de milioan de dolari și amendată cu 1 milion de dolari. În cele din urmă firma a negociat și s-a înțeles cu statul, să plătească o sumă ce nu a fost făcută publică.

Basant Bansal, co-fondator al M3M India, unul dintre dezvoltatorii din Gurgaon, a atras atenția inspectorilor Fiscului de două ori, în 2008 și în 2011, când autoritățile au confiscat 48 de milioane de dolari, într-un raid la birourile companiei. În cele din urmă, Bansal a plătit taxele datorate. M3M și un angajat al său au fost inculpați pentru mituirea unor oficiali din domniul forestier, pentru a primi teren, dezvăluie sursa citată.

„O companie deținută de președintele SUA nu ar trebui să riște potențiale anchete de corupție și să lucreze cu oficiali ai guvernelor stărine care ar putea fi corupți”, a spus Richard Painter, un critic frecvent al președintelui, care a fost avocat pentru etică al Casei Albe în timpul administrației George W. Bush. „Nu ar trebui să facă toate aceste afaceri în toată lumea. Nu funcționează așa lucrurile”, susține el.

Criticii din Congres au mai pus sub semnul întrebării, recent, și faptul că agenți ai Secret Service i-au însoțit pe fiii lui Trump în aceste excursii de business, costurile fiind de mii de dolari, pentru cazare și cheltuieli, din bugetul agenției.