Statele Unite au acuzat China că a răspândit fantasmagorii cu privire la originea coronavirusului, semn că rivalitatea dintre cele două mari puteri nu a fost lăsată deoparte din necesitatea de a combate pandemia.
Într-o discuție telefonică, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, l-a avertizat, luni, pe cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă, Yang Jiechi, că Statele Unite au „puternice obiecții” în fața „eforturilor” Beijingului de a face responsabilă America de epidemia Covid-19, potrivit unui comunicat al departamentului american de Stat.
„Secretarul de stat a subliniat că momentul a fost prost ales (de China) pentru a semăna informații abracadabrante și dezinformare, la ora când, tocmai, se impune unitatea țărilor pentru a combate această amenințare comună”, se arată în comunicat.
În China, mesajul lui Mike Pompeo a fost citit în altă notă, după cea fost prelucrat de agenția China Nouă. Adică Yang Jiechi a adresat „un avertisment ferm Statelor Unite” prevenind că „orice tentativă de aducere atingere Chinei este sortită eșecului”.
La sfârșitul săptămânii trecute, Washington l-a convocat pe ambasadorul Chinei pentru a protesta și a-i cere explicații, după ce un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a postat pe Twitter un mesaj care lăsa să se înțeleagă că armata americană a introdus noul coronavirus în orașul Wuhan (orașul chinez de unde a plecat epidemia Covid-19, potrivit majorității oamenilor de știință).
„Propagarea teoriilor conspirației este periculoasă și ridicolă”, a spus un oficial american. „China încearcă să deturneze criticile cu privire la rolul său la începutul acestei pandemii globale, fără a informa lumea”.
De fapt, de la începutul epidemiei, cele două puteri rivale nu au încetat să-și multiplice reciproc criticile.
Administrația Trump a oscilat între a denunța o lipsă inițială de transparență din partea chineză și semnalele de „încredere” ale președintelui în omologul său Xi Jinping.
Dar măsurile guvernului american, care a interzis rapid intrarea în Statele Unite ale persoanelor care provin din China, au provocat furia Beijingului
Apoi, Mike Pompeo a insistat și a vorbit despre „virusul din Wuhan” sau „virusul chinez” pentru a evoca SARS-CoV-2, contrar recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
„Beijingul trebuie să-și recunoască rolul și să participe la găsirea soluților”, a declarat luni șeful diplomației americane pe Twitter.
Noile tensiuni sino-americane sunt relatate, în termeni tranșanți față de Beijing, și de tribuna.us. „În timp ce mass-media continuă să repete papagalicește propaganda Partidului Comunist Chinez (PCC) despre virusul Wuhan, administrația Trump răspunde dur”, scrie publicația americană din Chicago.
„În replică la acuzația nerușinată a unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, potrivit căreia armata americană ar putea fi în spatele transmiterii coronavirusului către Wuhan, Departamentul de Stat l-a convocat pe ambasadorul chinez în Statele Unite„.
CBS relatează că ambasadorul Cui Tiankai s-a întâlnit cu secretarul adjunct pentru Asia de Est, David Stillwell, întâlnire descrisă ca „o reprezentare foarte severă a faptelor” din partea americanilor.
Potrivit CBS, oficialii Departamentului de Stat au spus că scopul întâlnirii diplomatice a fost „să avertizăm guvernul chinez că pentru binele poporului chinez și al lumii nu vom tolera așa ceva”.
„Această escaladare a administrației Trump vine în urma eforturilor tot mai mari din ultimele săptămâni ale oficialilor și entităților mass-media deținute de stat chineze pentru a decupla virusul de China, umbri și a muta vina pandemiei globale care își are originea pe țărmurile sale, răspândită global datorită unui răspuns asemănător celor de la Cernobîl al liderilor chinezi care încă nu au prezentat o justificare a originii virusului și nici nu au permis autorităților independente să-l investigheze”.
„Această mișcare diplomatică trebuie pusă în contextul unui politici esențiale a Departamentului de Stat, împreună cu Departamentul de Justiție și alte entități de a se angaja în sfera informațională împotriva Partidului Comunist Chinez care a profitat de societatea noastră deschisă, prevenind totodată implicarea noastră în a lor.
Departamentul de Stat al administrației Trump a încercat să discute sincer și deschis natura totalitară a regimului PCC, subliniind în același timp dorința de cooperare în privința conflictului pe baza corectitudinii, reciprocității și echilibrului, reiterând ferm că acest conflict nu e cu poporul chinez, ci cu liderii lor dictatoriali”.
Așa cum detalia secretarul de stat Mike Pompeo într-un discurs din 2019, „Partidul Comunist Chinez este un partid marxist-leninist concentrat pe lupta și dominația internațională” care „este cu adevărat ostil pentru Statele Unite”.
„Coronavirusul ar trebui să cristalizeze realitatea pericolului pe care China, condusă de comuniști, îl reprezintă pentru interesul național al Statelor Unite”, se arată în articol.