Într-o discuție telefonică, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, l-a avertizat, luni, pe cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă, Yang Jiechi, că Statele Unite au „puternice obiecții” în fața „eforturilor” Beijingului de a face responsabilă America de epidemia Covid-19, potrivit unui comunicat al departamentului american de Stat.

„Secretarul de stat a subliniat că momentul a fost prost ales (de China) pentru a semăna informații abracadabrante și dezinformare, la ora când, tocmai, se impune unitatea țărilor pentru a combate această amenințare comună”, se arată în comunicat.

În China, mesajul lui Mike Pompeo a fost citit în altă notă, după cea fost prelucrat de agenția China Nouă. Adică Yang Jiechi a adresat „un avertisment ferm Statelor Unite” prevenind că „orice tentativă de aducere atingere Chinei este sortită eșecului”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Washington l-a convocat pe ambasadorul Chinei pentru a protesta și a-i cere explicații, după ce un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a postat pe Twitter un mesaj care lăsa să se înțeleagă că armata americană a introdus noul coronavirus în orașul Wuhan (orașul chinez de unde a plecat epidemia Covid-19, potrivit majorității oamenilor de știință).

„Propagarea teoriilor conspirației este periculoasă și ridicolă”, a spus un oficial american. „China încearcă să deturneze criticile cu privire la rolul său la începutul acestei pandemii globale, fără a informa lumea”.

De fapt, de la începutul epidemiei, cele două puteri rivale nu au încetat să-și multiplice reciproc criticile.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE