Trump plătește șase țări europene să scape de material militar rusesc

Trump plătește șase țări europene să scape de material militar rusesc

Forțele armate ale mai multor țări din Europa, unele membre NATO și/sau UE, încă mai folosesc echipament militar moștenit din perioada sovietică. Ceea ce este dificil când vine vorba de interoperabilitate. Și de interese economice, de bună seamă.

De unde și o inițiativă luată de administrația Trump, care constă în acordarea de subvenții unor țări europene pentru a se descotorisi de echipamentele lor militare vechi și mai ales rusești. Este vorba de inițiativa „European Recapitalization Incentive Program (ERIP) dotată cu o anvelopă financiară de aproximativ 200 de milioane de dolari. Defense News precizează că acest „nou instrument” a fost elaborat de către departamentul de Stat și de comandamentul militar american pentru Europa (US EUCOM). Pentru moment, informează Opex 360, șase țări sunt în calcul: Boznia-Herțegovina (nici membru NATO, nici al UE), Macedonia de Nord (proces de aderare la NATO în curs), Albania (membru NATO, în proces de aderare la UE), Croația, Slovacia și... Grecia (țări membre NATO și UE). Curios, Ucraina nu se află pe listă, nici Georgia. Cel mai probabil pentru a nu irita Moscova.

Cu excepția cazului în care aceste două țări sunt în curând îngrijorate de la data la care ERIP ar putea fi extins la alți aliați din Statele Unite ... Ungaria, Polonia, Republica Cehă, precum și statele baltice sunt menționate. Deși n-ar fi exclus o plasare viitoare pe listă, în condițiile în care ERIP „ar putea fi extins” și la alți aliați ai SUA: Ungaria, Polonia, Republica Cehă și țările baltice.

O piață nouă, nu vouă

Pentru SUA, calculul este simplu: țările beneficiare de ERIP sunt incitate să-și modernizeze forțele, „încurajate” să se orienteze către industria americană de profil. Rezultatul: nu va mai fi nevoie de subcontractanți ruși în bazele NATO pentru a ține în viață echipamente vechi iar interoperabilitatea va fi consolidată. În plus, SUA câștigă influență, la fel ca în Balcani.

Evident, ajutorul financiar pentru fiecare țară nu permite achiziții importante dar ideea e ca aceste țări să nu se orienteze către alt furnizor, decât american, când va fi vorba să treacă la un nivel superior de achiziții.

Subvențiile depind de capacitățile și prioritățile fiecărei țări: Slovacia beneficiază de 50 de milioane de dolari pentru înlocuirea elicopterelor Mi-17, Grecia și Croația de câte 25 de milioane ca să retragă blindatele BMP-1 și BVP M-80, etc. ERIP mai are un efect, bineînțeles: excluderea industriașilor europeni de profil de pe aceste potențiale piețe.

 

Ne puteți urmări și pe Google News