Președintele SUA va menține o prezență militară pentru a „securiza” petrolul din estul Siriei
Abandonate de militarii americani care au părăsit Siria, bazele din care aceștia coordonau lupta împotriva jihadiștilor au fost ocupate de forțele speciale ale lui Putin.
Iar haosul provocat de intervenția militară a Turciei în această țară a antrenat evadarea din tabăra de refugiați din Ain Issa a 800 de apropiați ai jihadiștilor, favorizând resurgența Statului Islamic
Debandada americană, contrară intereselor SUA și a aliaților lor în regiune a fost criticată la Washington și la Pentagon, ba chiar și de tabăra republicană, obligându-l cumva pe Donald Trump să facă un pas înapoi și să declare că va menține un număr de militari în Siria.
La cererea Israelului și Iordaniei, soldații urmează să fie staționați în garnizoana Al Tanf, la frontiera irako-iordaniană, scrie Le Point.
În scopul de a-i împiedica pe jihadiști să profite de retragerea americană pentru a traversa frontiera în Iordania, în timp ce israelienii se tem că Iranul, aliat al regimului președintelui sirian Bashar el-Assad, să se instaleze de-a lungul frontierei siriano-irakiene.
În afara sudului Siriei, Trump plănuiește menținerea trupelor americane în est, în special pentru misiuni de contraterorism la frontiera cu Irakul.
Cu toate acestea, președintele Statelor Unite a invocat, luni, un motiv complet diferit care justifică menținerea forțelor americane în Siria. „Am spus mereu, dacă mergem, păstrăm petrolul", a spus Donald Trump, la Casa Albă.
Adăugând că Statele Unite ar putea „trimite poate una dintre marile lor companii petroliere să facă treaba corect”.
Declarații care au provocat furia lui Bret McGurk, fostul trimis special al președinției SUA în coaliția anti-Daesh. „Dar ce petrol? Am fost în Siria pentru a proteja poporul american de Daesh. Armata noastră nu preia petrolul străinilor ", a scris pe Twitter fostul diplomat, care și-a dat demisia din postul său în decembrie 2018, după anunțul lui Donald Trump privind o primă retragere a forțelor americane din Siria.
Bret MacGurk a amintit că petrolul din Siria este „proprietatea statului sirian”. „Este pur și simplu ilegal pentru o companie americană să confiște și să exploateze aceste câmpuri petrolifere”, a spus el.
Situată în estul Siriei, la granița cu Irak, regiunea Deir Ezzor conține principalele puțuri petroliere ale țării, care reprezintă mai mult de jumătate din producția siriană. Prin preluarea acestei zone în 2014, Daech (ISIS) a putut produce aproape 40.000 de barili pe zi.
Cel mai mare producător de petrol din lume, cu peste 12 milioane de barili pe zi, SUA nu au nevoie de petrolul sirian, estimează experții. Iar companiile nu ar investi în Siria din motive evidente de securitate.
Prin urmare, interesul Statelor Unite pare mai mult să asigure câmpurile petroliere, astfel încât acestea să nu cadă din nou în mâinile celulelor jihadiste prezente în regiune, sau ale armatei siriene și milițiilor șiite pro-iraniene situate de cealaltă parte a Eufratului.