Candidatul Republican la președinția SUA, Donald Trump, spune că are un „plan foarte clar” pentru a opri războiul din Ucraina, dar vrea să păstreze „surpriza”, potrivit Le Figaro.
Trump spune că vrea să păstreze surpriza
„Am un plan foarte clar pentru a opri Ucraina și Rusia. Și am o anumită idee – poate nu un plan, ci o idee – pentru China”, a asigurat fostul președinte american Donald Trump.
Într-un podcast difuzat marți, Donald Trump a susținut că are un „plan foarte clar” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar că nu l-ar dezvălui pentru a menține efectul de „surpriză”.
„Dacă voi câștiga, în calitate de președinte ales, mă voi asigura că se ajunge la un acord, asta este garantat”, a declarat candidatul republican la Casa Albă.
„Dacă ți le divulg, nu le voi putea folosi”
„Am un plan foarte clar pentru a opri Ucraina și Rusia. Și am o anumită idee – poate nu un plan, ci o idee – pentru China”, a asigurat el în timpul unui interviu cu podcasterul american Lex Fridman.
Fostul președinte a refuzat însă să ofere detalii despre aceste planuri ipotetice. „Dacă ți le divulg, nu le voi putea folosi”, a spus el, insistând asupra necesității de a menține un efect de „surpriză”.
Donald Trump a spus, în repetate rânduri, că va soluționa războiul dintre Rusia și Ucraina „în 24 de ore”, dar nu a explicat niciodată cum ar face acest lucru.
În ultimele luni, el a fost foarte critic la adresa miliardelor de dolari cheltuite de Statele Unite ale Americii pentru a sprijini Kievul în războiul său împotriva Moscovei, cerând Europei să „se miște”.
Donal Trump, acuzat fără dovezi că e „prieten” cu Putin
Reamintim că Donald Trump a fost acuzat, vreme îndelungată, că ar fi prieten cu autocratul rus Vladimir Putin și că acesta l-ar fi ajutat să câștige alegerile din anul 2016, dar acuzațiile nu au fost niciodată dovedite.
De asemenea, declarațiile făcute de fostul președinte cu privire la o discuție cu un lider european care nu dorea să-și achite contribuția pentru apărare de 2% din PIB, pe care și-o asumase ca membru al NATO, au fost răstălmăcite de adversarii din politică și presa de stânga. El a spus atunci că SUA nu mai sunt dispuse să apere țări care nu înțeleg să-și facă datoria față de proprii cetățeni și ceilalți membrii NATO, investind în apărare.
Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA/rcostea/fmatei