Președintele american profită de ocazie pentru a obține o altă victorie diplomatică provocând plecarea liderului chavist pentru a-și asigura votul minorității hispanice din Statele Unite.
Donald Trump a negociat în secret cu președintele venezuelean Nicolas Maduro o plecare pașnică a acestuia de la putere. Potrivit Bloomberg, citând surse familiare cu negocierile, Donald Trump l-a trimis pe Richard Grenell, fostul ambasador în Germania și fost director interimar al serviciilor de informații, pentru a se întâlni cu Jorge Rodriguez, fost vicepreședinte al Venezuelei, apropiat de Maduro, la 16 septembrie, în Mexico City.
Guvernul SUA ar fi încercat să ducă negocieri pentru o plecare pașnică de la putere a liderului venezuelean, a cărui realegere în 2018 este considerată frauduloasă de multe țări. Cu toate acestea, negocierile nu au ajuns la rezultatul dorit, potrivit acelorași surse.
Statele Unite vor să mențină un canal deschis
Mai mulți specialiști intervievați de France 24 cred că președintele american Trump profită de ocazie pentru a obține o altă victorie diplomatică provocând plecarea liderului chavist pentru a se relansa în cursa prezidențială, în special în Florida, „swing state” unde trebuie să se asigure de votul minorității hispanice.
„Pentru Donald Trump, este important să se asigure de votul venezuelenilor din America, deoarece acest lucru ar putea face diferența în Florida”, a declarat Mariano de Alba, un avocat venezuelean specializat în relații internaționale, ce trăiește la Washington.
Pentru a provoca această mobilizare, „el îl compară și pe Joe Biden și programul său cu socialismul de care venezuelenii l-au fugit. De asemenea, poate profita de presiunea diplomatică și economică semnificativă pe care guvernul său a exercitat-o împotriva lui Nicolas Maduro de-a lungul mandatului său”.
O armă cu două țăișuri
Cu toate acestea, Jean-Jacques Kourliandsky, directorul Observatorului Americii Latine al fundației Jean- avertizează că această tactică de apropiere poate fi cu două tăișuri: „Venezuelenii și cubanezii din Florida seamănă mai degrabă cu republicanii aripii dure. O mână întinsă de Trump către Maduro ar putea fi privită ca o slăbiciune”, scrie France 24.
„Aceasta nu este o evoluție, ci o confirmare că, în spatele retoricii puternice împotriva lui Nicolas Maduro, administrația Trump menține un canal de comunicare cu oficialii guvernului venezuelean”, explică Mariano de Alba.
„Public, guvernul SUA spune că singurul lucru pe care este dispus să îl negocieze cu Maduro este plecarea sa de la putere. Dar anul acesta a dovedit că pot fi dezbătute și alte probleme, cum ar fi posibila eliberare a americanilor închiși în Venezuela”.
Șase foști directori ai Citgo, filiala americană a gigantului petrolier venezuelean PDVSA, dintre care cinci au dublă cetățenie, venezueleană și americană, sunt în prezent reținuți în Venezuela. Dar, potrivit Casei Albe acest subiect nu se află pe ordinea de zi.
Această negociere, care a avut loc în secret în Mexic, dezvăluie, de asemenea, că Statele Unite vor acum să își schimbe strategia.
Până în prezent, administrația s-a bazat pe Juan Guaido, autoproclamat președinte al Venezuelei din ianuarie 2019 și recunoscut ca atare de Statele Unite și aproximativ cincizeci de țări, inclusiv Franța.
„Statele Unite continuă să-l sprijine și să se coordoneze cu Juan Guaido, dar există acum frustrare pentru că nu a reușit să unească opoziția. Administrația Trump încearcă să obțină progrese din partea sa”, notează Mariano de Alba.