Liderul de la Casa Albă a estimat că a venit vremea negocierii unui acord comercial cu Uniunea Europeană
Președintele Statelor Unite îndeamnă țările Uniunii Europene să-și deschidă și mai mult piețele pentru produsele americane, în special pentru cele agricole.
Este timpul să negociem foarte serios un acord comercial cu Uniunea Europeană, a estimat, luni, președintele Donald Trump, în timp ce discuțiile cu privire la acest subiect trenează, în special pe tema dosarului agricol.
„Europa ne tratează foarte rău, foarte urât”, a lansat Trump în fața guvernatorilor reuniți la Casa Albă, deplângând un deficit enorm cu Brixelles-ul, în cursul ultimilor 10-12 ani, și „bariere vamale incredibile”, scrie AFP.
Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat la sfârșitul lunii ianuarie, în urma unei întâlniri la Davos (Elveția) voința comună de a relansa „șantierul comercial transatlantic” și de a încheia un acord comercial.
Însă, pentru moment, negocierile nu au ajuns la un rezultat final iar relațiile „transatlantice” rămân încordate. În timp ce locatarul Casei Albe amenință în continuare să taxeze importurile de autototurisme europene.
Un discurs deloc pe placul producătorilor germani de automobile, pentru care Statele Unite reprezintă o piață-cheie.
În ianuarie, Trump a avertizat că „ia foarte serios în calcul” această eventualitate, dacă discuțiile în vederea unui acord comercial transatlantic nu vor „duce nicăieri”.
În trecut, liderul de la Casa Albă s-a declarat „iritat” pentru că vede „prea multe” automobile Mercedes în New York, în timp ce sunt prea puține automobile Chevrolet în Germania.
Luni, Trump a subliniat că nu a „împins” dosarul european pentru că era concentrat cu obținerea unui acord comercial cu China, Japonia și Coreea de Sud. Nu am vrut să fac totul în același timp, a argumentat el.
De la începutul anului, comisarul european al Comerțului, irlandezul Phil Hogan, s-a deplasat de două ori la Washington pentru a-l întâlni pe omologul american Robert Lightizeer, în încercarea de a aplana tensiunile.
Ursula von der Leyen urmează la rândul ei să vină la Washington, o vizită ce ar putea duce la semnarea unui fel de declarații politice, precum cea încheiată în iulie 2018 între Donald Trump și fostul președinte al Executivului european, Jean-Claude Juncker.
Juncker și Trump au promis atunci să negocieze două acorduri: unul destinat abolirii tarifelor vamale pe bunurile industriale, altul pentru eliminarea anumitor obstacole netarifare ale comerțului via o cooperare de reglementare.
Discuțiile privind bunurile industriale nu au avansat. Americanii doresc să includă agricultura în sfera de aplicare a acordului, în timp ce europenii se opun.