Michigan, Minnesota şi Ohio sunt aşa-numite „swing states, iar rezultatele din aceste zone ar putea înclina balanţa finală a scrutinului prezidenţial din Statele Unite.
„Atât timp cât sunt în funcţie, NEBRASKA, MICHIGAN, MINNESOTA şi OHIO îşi vor reveni mai bine ca oricând! Votul anticipat se închide astăzi în aceste state măreţe şi avem nevoie ca VOI să ieşiţi şi să VOTAŢI! Împreună, vom FACE AMERICA MĂREAŢĂ DIN NOU!!”, a scris liderul de la Casa Albă, ca de obicei, pe Twitter.
La mai puțin de o zi înaintea începerii votului în persoană la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, preşedintele Trump a cerut electoratului din unele state indecise să voteze anticipat, informează dpa.
Michigan, Minnesota şi Ohio sunt aşa-numite state indecise, „swing states”, unde rezultatele ar putea înclina balanţa finală a alegerilor prezidențiale americane.
Alegătorii din statul Minnesota nu a mai votat pentru un candidat republican la prezidenţiale începând din 1972.
De partea lor, Michigan şi Wisconsin sunt două dintre cele trei state industriale care votează tradiţional cu Partidul Democrat. Al treilea este Pennsylvania, unde în 2016 Trump a câştigat cu un mic avans, scrie Agerpres.
Pandemia de Covid-19 şi un nivel extraordinar de entuziasm i-au determinat pe americani să voteze anticipat în număr mare.
Votul va începe marţi dimineaţă, ora locală. Potrivit, US Elections Project, o bază de date creată de un profesor de la Universitatea Florida pentru a monitoriza prezenţa la vot , puţin peste 94 de milioane de persoane au votat deja anticipat, un record.
Potrivit observatorilor, această valoare fără precedent al numărului celor care au optat pentru vot anticipat este în principal rezultatul temerilor legate de pandemia de coronavirus şi al necesităţii menţinerii distanţării fizice în ziua alegerilor.
State precum Florida şi Louisiana au încheiat votul anticipat în săptămâna trecută, însă altele au optat să facă acest lucru în ajunul zilei alegerilor.
Potrivit sondajelor de opinie la nivel național, în general, harta electorală pare să arate destul de rău pentru Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a plasat constant, în ultimele luni, în urma rivalului democrat Joe Biden.
În special din cauza modului în care administraţia de la Washington a gestionat pandemia de Covid-19. Modul în care a fost gestionată pandemia, care a provocat un număr uriaș de decese în Statele Unite, a fost de altfel și ținta cu predilecție a atacurilor lui Joe Biden în Campania electorală.
Numărul mare al voturilor prin corespondenţă face foarte probabil ca numele câştigătorului în câteva state, printre care Pennsylvania şi Wisconsin, să nu fie cunoscut marţi seara, autorităţile electorale aşteptându-se ca numărarea voturilor să dureze mai mult.