Trump, încântat. Operațiune a Navy Seals: Ostatic american, salvat în Nigeria

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, șase bărbați înarmați cu arme de asalt AK-47 l-au răpit pe Philip Walton, un cetățean american care locuia împreună cu soția și fiica sa mică într-o fermă din Massalata, o localitate nigeriană situată în regiunea Tahoua (Niger) , nu departe de granița cu Nigeria.

Potrivit guvernatorului local, Abdourahamane Moussa, grupul i-a cerut inițial bani lui Walton. Dar, din moment ce el le-a oferit doar 20.000 franci CFA (30 euro), el a fost răpit și luat ostatic.

Alerta a fost dată imediat, forțele de securitate nigeriene lansându-se în căutarea răpitorilor. Fără succes. Cu toate acestea, i-au găsit pe fratele, soția și copilul fermierului sănătoși, dar traumatizați.

Adesea, și în funcție de „valoarea” lor simbolică, persoanele răpite sunt apoi predate, pentru bani, grupărilor teroriste aparținând mișcării jihadiste. Precum Boko Haram sau ISWAP (Provincia Statului Islamic din Africa de Vest) din Nigeria.

Astfel că, pentru autoritățile americane nu era timp de pierdut pentru depistarea lui Philip Walton înainte de un posibil transfer către o organizație jihadistă.

„Forțele americane au desfășurat, la 31 octombrie, o operațiune de eliberare de ostatici în nordul Nigeriei pentru a recupera un cetățean american ținut ostatic de un grup de bărbați înarmați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Potrivit presei americane, CIA a furnizat informațiile care au făcut posibilă localizarea lui Philip Walton. Apoi, o operațiune specială, care a implicat comandourile speciale ale Navy Seals,  Navy Seal Team 6 (cele care l-au eliminat pe Osama bin Laden în 2011, în Pakistan), a fost lansată rapid.

În general, o operațiune de această natură este întotdeauna foarte complicată de realizat, riscul fiind ca ostaticul să fie ucis de răpitorii săi.

Răpitorii, loviți fulgerător

Operațiunea Navy Seal Team Six a fost lansată de la baza navală Rota, judecând după mișcările aeriene dintre sudul Spaniei și zona în care a avut loc în Nigeria, care au fost de contul twitter @Aircraftspots și preluat de site-ul The War Zone.

Avioane CV-22 Osprey (un avion de transport de tip trirotor), avioane cisternă KC-135R, un avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon, avioane MC-130J Hercules și un AC-130J „Ghostrider” ( top „Gunship”) ar fi fost mobilizate.

„Toate avioanele au zburat spre sud, peste Africa, către o zonă de intervenție lângă Niger sau Nigeria”, a indicat @Aircraftspots.

Potrivit ABC News, răpitorii nu au avut timp să înțeleagă ce li se întâmplă. „Toți au murit înainte să știe ce se întâmplă”, a spus o sursă militară. De fapt, cinci dintre cei șase oameni înarmați au fost uciși, al șaselea reușind să scape.

Felicitări de la Trump

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a comentat succesul acestei operațiuni, reamintind că politica Statelor Unite își propune să acționeze în favoarea „returnării în siguranță a tuturor cetățenilor americani capturați”, scrie Opex 360.

El a adăugat: „Am păstrat acest angajament în Nigeria, unde unii dintre cei mai curajoși și mai pricepuți luptători au salvat un cetățean american după ce bărbați înarmați l-au luat ostatic peste graniță, în Niger”.

„Datorită curajului și capacităților extraordinare ale militarilor nostril, susținerii profesioniștilor noștri din serviciile de informații și eforturilor noastre diplomatice, ostaticul va fi readus în sânul familiei sale”, a adăugat Pompeo.

„Mare victorie pentru U.S. Special Forces”, a scris încântat pe Twitter președintele american Donald Trump.

 

Foto: Opex 360