Trump i-a oferit lui Julian Assange un acord în schimbul divulgării sursei de e-mail-uri făcute publice în 2016.
Președintele Donald Trump a încercat să încheie un acord cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, oferindu-i jurnalistului arestat o iertare în schimbul sursei e-mail-urilor făcute publice în 2016.
Assange a refuzat să trădeze sursa cu riscul de a face ani grei de puşcărie
Avocatul lui Assange a dezvăluit vineri acordul de grațiere către un tribunal din Londra, unde fondatorul WikiLeaks luptă în prezent cu extrădarea în SUA. Dacă va pierde, va fi judecat pentru infracțiuni de spionaj și ar putea să se confrunte cu 175 de ani după gratii.
Cu toate acestea, lui Assange i s-a oferit un târg de către administrația Trump
Avocatul apărării Jennifer Robinson a declarat în fața instanței că fosta reprezentantă americană Dana Rohrabacher și un alt asociat al campaniei Trump, Charles Johnson, au venit cu propunerea de a fi iertat dacă Assange ar dezvălui sursa e-mail-urilor, despre care se consideră că l-au ajutat pe Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016.
Assange poate reveni la „viața lui” - o iertare în schimbul informațiilor despre sursă
„Informațiile de la dl Assange despre sursa scurgerilor de DNC ar fi de mare valoare pentru dl Trump”, a adăugat ea, parafrazându-i pe Rohrabacher și Johnson.
Assange a respins oferta spre surprinderea tuturor. Jurnalistul a fost pus sub acuzare în 2019 pentru 17 acuzații de încălcare a Legii privind spionajul. La momentul acuzării sale, el se afla deja în arest în Marea Britanie, după ce în aprilie a fost arestat în ambasada statului Ecuador din Londra.
Sursa e-mail-urilor aparţinând Comitetului Național Democrat (DNC) rămâne un mister
Adversarii atât ai lui Assange, cât și ai lui Trump au dat vina pe „hackerii ruși”, totuși Assange însuși a afirmat că Rusia nu este sursa.
Acuzațiile de spionaj împotriva lui Assange provin din cauza publicării de către WikiLeaks în 2010 a unei tranșe de documente care dezvăluie presupuse crime de război americane în Afganistan și Irak. Documentele au fost dezvăluite de fostul soldat Chelsea Manning, care a fost închis din 2010 până când sentința i-a fost schimbată în 2017, potrivit celor relatate de RT.