Trump i-a considerat pe aliații americani precum Merkel și Trudeau „slabi”, iar adversari precum Putin și Xi „puternici”, a spus fostul său șef de la Pentagon

sursa: arhivă EVZ

Fostul șef al Pentagonului, Mark Esper, a scris în noua sa carte că fostul președinte Donald Trump i-a văzut pe un număr de lideri ai țărilor aliate SUA drept „slabi”, dar i-a considerat „puternici” pe adversarii SUA, precum președintele rus Vladimir Putin.

„Aș învăța rapid că „slab” era cuvântul preferat al președintelui atunci când descrie adversari sau oponenți, fie în Statele Unite, fie în străinătate. A contrastat foarte bine cu „puternic”, care era modul în care se considera el și cum dorea să îl vadă ceilalți”, a scris Esper în „A Sacred Oath: Memoirs of a Secretary of Defense during Extraordinary Times”, care a fost lansat marți.

Esper a spus că premierul canadian Justin Trudeau, fostul cancelar german, Angela Merkel și fostul prim-ministru britanic, Theresa May (Merkel și May au fost în funcție în timpul mandatului lui Trump) „au fost în categoria „slabă” – în ciuda liderilor democrațiilor de conducere care se numără printre cei mai apropiați aliați ai SUA.

Trump a avut un „dispreț deosebit” pentru Trudeau, potrivit Esper

„Președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și președintele turc Recep Tayyip Erdogan erau toți în cealaltă coloană”, a adăugat Esper, făcând referire la cei trei autoritari. Deși Erdogan este un lider NATO și Turcia a fost multă vreme un aliat al SUA, tendințele autoritare ale liderului turc au văzut relația dintre Washington și Ankara ca una acră.

Trump a intrat la Casa Albă într-o perioadă de tensiuni istorice între Washington și Moscova, legate de probleme, de la războaiele din Ucraina și Siria, până la interferența electorală a Rusiei. În ciuda dinamicii controversate dintre cele două țări, Trump a făcut în mod obișnuit totul pentru a evita să-l critice pe Putin, ba chiar l-a apărat uneori.

Într-unul dintre cele mai scandaloase momente ale președinției sale, Trump a părut să se alăture lui Putin, întorcând spatele serviciilor de informații americane, cu privire la ingerința rusă în alegerile, când cei doi lideri s-au întâlnit la Helsinki, Finlanda, în iulie 2018. În cele din urmă, Trump a revenit la comentariile sale în Helsinki, dar tendința lui de a-și exprima admirația pentru Putin a continuat mult după acel episod, scriu cei de la businessinsider.com.

În timpul unui interviu Fox News în aprilie anul trecut, de exemplu, Trump a spus: „M-am înțeles grozav cu președintele Putin. Mi-a plăcut de el, i-a plăcut de mine. Acesta este un lucru bun, nu un lucru rău”.

Mai recent, Trump a lăudat, în februarie, justificarea falsă a lui Putin pentru invadarea Ucrainei drept „înțeleaptă” și „genială”.

Experții în autoritarism și democrație au spus de comportamentul lui Trump, ca președinte, că a încurajat și a susținut autoritari precum Putin.