Trump digeră greu eșecul operațiunilor clandestine CIA din Siria. 1 miliard de dolari, aruncați în vânt
- Sebastian Rusu
- 20 iulie 2017, 16:22
După ce au pompat circa 1 miliard de dolari în operațiunile clandestine ale CIA, pentru sprijinirea forțelor moderate anti Assad, administrație Trump a decis să pună capat planului strategic din cauza rezultatelor slabe
Miercuri, oficialii americani au declarat pentru Washington Post și Reuters că Trump a decis să pună capăt planului secret al CIA, prin care erau înarmați și pregătiți rebelii sirieni moderați începând din 2013, informează RT.com.
Autorizată de președintele Barack Obama, inițiativa secretă de aprovizionare cu arme și de instruire în domeniul military a servit drept coloana vertebrală a strategiei Washingtonului de a-l răsturna pe președintele sirian Bashar Assad de la putere.
În acest sens, doi oficiali americani, care au vorbit cu condiția anonimatului cu Reuters, au declarat că schema CIA sub acoperire a produs rezultate slabe.
Washington Post între timp a susținut, pe baza surselor lor, că intenția raportată a lui Trump de a opri armarea rebelilor este modul în care președintele american a găsit un teren comun cu Rusia în Siria.
În schimb, Moscova a avertizat întotdeauna împotriva armării așa-numitelor grupări rebele moderate din Siria, subliniind că armele care le sunt livrate cad adesea în mâinile grupurilor jihadiste precum Jabhat al Nusra și statul islamic. ”Bineînțeles că a fost o risipă imensă de bani ... pentru a instrui rebeli care au transformat imediat armele și s-au alăturat lui Al-Nusra sau Al-Qaeda”, a declarat Rick Sterling, jurnalist de investigație și membru al Mișcării de Solidaritate din Siria.
”Banii pe care CIA le-a furnizat au ajutat în primul rând Al-Qaida”, a adăugat Sterling. Potrivit acestuia, decizia lui Trump a fost un pas pozitiv, dar a adăugat că este probabil ”să fie atacat acum, iar decizia poate fi subminată sau sabotată”.
Decizia lui Trump de a pune capăt programului CIA a fost luată, după o consultare cu directorul CIA, Mike Pompeo și cu consilierul pentru securitate națională, H.R. McMaster, înainte de întâlnirea cu președintele Vladimir Putin la Hamburg la începutul acestei luni. În cadrul reuniunii, în cadrul summitului G20, Trump și Putin au ajuns la un acord de încetare a focului pentru Siria de sud-vest.
Fără a împărtăși detaliile eșecului programului, oficialii americani au susținut că Timber Sycamore va fi suspendat pe o perioadă de câteva luni.
În 2015, generalul Lloyd Austin, comandantul CENTCOM la vremea respectivă, a declarat că doar patru sau cinci combatanți pregătiți de SUA, au plecat în Siria dintre cei 5000 de persoane pe care le-a prevăzut Pentagonul.
La inceputul acestui an, secretarul american al Apararii, Ash Carter, a declarat pentru comitetul de servicii armate al Senatului, că mai putin de 1% din cei 7.000 de voluntari sirieni pentru programul de tren, finanțați de SUA au participat efectiv la operațiuni.