Trump, la un pas de a genera o nouă criză. Președintele a folosit privilegiul executiv pentru a împiedica accesul la informații delicate
- Iulia Moise
- 9 mai 2019, 07:19
Preşedintele SUA, Donald Trump, a recurs miercuri la o prerogativă specială pentru a împiedica transmiterea către Congres a versiunii integrale a raportului procurorului Robert Mueller privind presupusa ingerinţă a Rusiei în scrutinul prezidenţial american, relatează agenţiile dpa, AFP şi EFE.
Democraţii, nemulţumiţi de faptul că raportul stabileşte că nu a existat o colaborare între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump şi nici nu este formulată împotriva lui Trump vreo acuzaţie de obstrucţionare a justiţiei, au cerut ca versiunea completă a documentului să fie transmisă Comitetului Juridic al Camerei Reprezentanţilor.
O citaţie în acest sens a fost formulată de preşedintele acestui comitet, Jerry Nadler.
Ca urmare a mutării lui Trump, un democrații din Comitetul Juridic a Camerei Reprezentanților au aprobat măsura de a îl cita pe procurorul general american, William Barr, pentru refuzul de a transmite o copie neactualizată a raportului Mueller privind interferențele electorale din Rusia.
„Suntem acum într-o criză constituțională”, a declarat Jerrold Nadler, președintele democrat al Comisiei Juridice și Camera Reprezentanților. Mutarea presedintelui nu face alteceva decât să relanseze rzăboiul cu Congresul.
Privilegiul executiv este invocate extrem de rar de către președinții SUA. Această măsură este luată pentru a nu permite accesul altor structuri guvernamentale la anumite informații care vizează executivul. Până acum, Trump nu a mai făcut o astfel de mutare în războiul său cu Congresul.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a anunţat miercuri că „în faţa abuzului de putere flagrant al congresmanului Nadler şi în urma citaţiei sale adresate procurorului general, preşedintele (Trump) nu are altă opţiune decât să invoce privilegiul executiv”.
Pe 18 aprilie, Barr a publicat reportul de 448 de pagini pe website-ul Departamentului Justiţiei într-o versiune editată, pentru a nu fi divulgate informaţii confidenţiale. Dar democraţii, nemulţumiţi de faptul că raportul stabileşte că nu a existat o colaborare între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump şi nici nu este formulată împotriva lui Trump vreo acuzaţie de obstrucţionare a justiţiei, au cerut ca versiunea completă a documentului să fie transmisă Comitetului Juridic al Camerei Reprezentanţilor.