Liderul de la Casa Albă a reacţionat astfel la o decizie luată în parlamentul irakian, în absenţa reprezentanţilor suniţilor si kurzilor, prin care s-a cerut trupelor americane să părăsească teritoriul Irakului.

Trump a spus că, dacă trupele vor pleca, Bagdadul va trebui să plătească Washingtonului costul bazei aeriene din Irak, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construită, cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne restituie banii pentru ea”, le-a declarat Donald Trump reporterilor la bordul Air Force One.

El a mai spus că dacă, Irakul solicită forţelor americane să plece şi nu o face într-un mod amical, „le vom impune sancţiuni aşa cum nu au mai văzut vreodată” şi că va face ca sancţiunile impuse Iranului să pară „destul de blânde”.

Parlamentul irakian a cerut duminică guvernului „să pună capăt prezenţei trupelor străine” în Irak în cadrul unei sesiuni speciale desfăşurate în prezenţa premierului Adel Abdel Mahdi.

În prezent, aproximativ 5.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Irak.

Preşedintele american a ameninţat din nou Teheranul cu „represalii majore” în cazul unui atac iranian asupra instalaţiilor americane din Orientul Mijlociu, ca răspuns la eliminarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani.

Răspunsul Iranului la asasinarea generalului Qassem Soleimani „va fi, fără îndoială, militar şi împotriva site-urilor militare”, a declarat un consilier al ghidului suprem al Iranului, generalul de brigada Hossein Dehghan, într-un interviu acordat duminică CNN.

Te-ar putea interesa și: