Evenimentul Zilei > International > Trump a țipat la patronul Fox, acuzându-l de „Lovitura Arizona”
Trump a țipat la patronul Fox, acuzându-l de „Lovitura Arizona”

Trump a țipat la patronul Fox, acuzându-l de „Lovitura Arizona”

Donald Trump l-a sunat furios pe Rupert Murdoch, marți noaptea, după ce televiziunea acestuia, Fox News, a fost prima care a declarat închisă cursa electorală în Arizona, proclamând victoria lui Joe Biden.

În dimineața alegerilor, Trump se plânsese la emisiunea Fox and Friends despre cât de incorect l-a tratat televiziunea de-a lungul întregului său mandat.

O sursă a declarat pentru Vanity Fair că, noaptea, Trump l-a sunat pe Murdoch, proprietarul canalului de știri, „pentru a striga la el din cauza declarației și a cerut o retractare”.

Mogulul media de 89 de ani a refuzat să ceară conducerii televiziunii să retracteze decizia de a proclama închisă cursa în Arizona.

Și Associated Press a declarat închise alegerile în Arizona, în vreme ce NBC și CNN, care în trecut au fost mult mai ostile decât Fox la adresa lui Trump, au considerat că situația rămâne deschisă oricărui rezultat.

La ora redactării acestui articol, NBC și CNN nu au declarat victoria nici unuia dintre candidați în Arizona, care are 11 voturi în Colegiul Electoral.

Furie în redacția Fox

În redacția televiziunii Fox, decizia de a-l anunța pe Biden câștigător în Arizona a provocat o mare mânie în rândul ziariștilor, scrie revista americană.

„Am declarat învingătorul cu mult înainte de MSNBC”, a spus unul dintre aceștia pentru Vanity Fair. „Am fost atât de îngrijorați să nu fim priviți ca pro-Trump, încât am sărit în extrema cealaltă.”

Sam Nunberg, un fost consilier al lui Donald Trump, a acuzat Fox de „înăbușire a alegătorilor”, un gest deliberat pentru a-i descuraja pe alegătorii lui Trump de a mai merge la vot.

„Fox a comis un malpraxis jurnalistic și înăbușirea alegătorilor”, a declarat el pentru Vanity.

„Trebuie să se schimbe ceva sau vor exista consecințe majore. Chris Wallace (important realizator de la Fox – n.r.) nu a tăcut o clipă toată noaptea. Schimbam pe CNN ori de câte ori apărea el.”

Decizia Fox de a închide Arizona înseamnă că i-a acordat lui Biden mai multe voturi decât rivala CNN, a conchis Nunberg.

Fluierul final

Cu statul Nevada urmând să-și declare rezultatele abia luni, există numeroase speculații că Fox News va fi prima televiziune care va declara alegerile închise.

„Fox News îl dă pe Biden cu 264 de voturi, la șase de victorie, în timp ce multe alte organe de presă sunt la 253”, a postat pe Twitter Andrew Kirrel, editor la Daily Beast.

„Aceasta înseamnă că dacă suficiente rezultate vin din Nevada în seara aceasta. Fox News ar putea fi primul organ de presă care proclamă victoria lui Biden – și aceasta, chiar în timpul emisiunilor lui Hannity sau Ingraham.”

Sean Hannity și Laura Ingraham sunt doi dintre puținii realizatori de la Fox News care mai sunt alături de Donald Trump.