Interviul de la Fox News i-a fost fatal! Trump se prăbușește în sondaje

Interviul de la Fox News i-a fost fatal! Trump se prăbușește în sondaje

Donald Trump nu pare să aibă o karmă prea bună anul acesta și speranța obținerii unui nou mandat, în 2020, începe să semene mai mult a vis erotic.

După ce s-a confruntat cu provocări „seismice” cum este criza coronavirusului sau protestele masive generate de moartea lui George Floyd, incendiarul interviu pe care Trump l-a acordat duminică Fox News pare cireașa de pe tort, căci președintele se prăbușește în sondaje.

 E cam greu acum, în acest an istoric din punct de vedere al evenimentelor majore, să mai poți rosti cu eroism „Make American great again”, mantra care l-a făcut pe Donald să triumfe în fața lui Hillary Clinton. Însă nici strategia de campanie a lui Trump nu pare prea inspirată. Conform The Guardian, toate sondajele de opinie realizate după interviul de la Fox News îl arată pe Trump pe un val de cădere în preferințele alegătorilor, atât la nivel național cât și în bătălia electorală de la nivelul statelor.

Într-un interviu acordat duminică postului de televizune Fox News, în care a fost provocat să spună dacă va accepta rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale americane, Trump s-a declarat îngrijorat de eventuale fraude, favorizate în opinia sa de votul prin corespondenţă. „Nu, va trebui să văd”, a declarat el în acest interviu, duminică, reluându-şi poziţia foarte controversată pe care a adoptat-o înaintea scrutinului câștigător din 2016.  „Nu voi spune simplu «da»”. Nu voi spune simplu «nu»”, a declarat locatarul Casei Albe.

„Biden este incapabil să înşire două propozţii una după alta”

Candidatul dreptei americane a respins din nou, cu un gest, în acelaşi interviu, ultimele sondaje care-l prezintă într-o dificultate tot mai mare faţă de rivalul său democrat Joe Biden. „Mai întâi şi mai înainte de toate, eu nu sunt pe cale să pierd, pentru că sunt sondaje false”, a dat asigurări miliardarul, întrebat de jurnalistul Chris Wallace despre un sondaj de opinie potrivit căruia Biden îl devansează cu opt punct procentuale - cu 49% la 41%.

„Biden este incapabil să înşire două propozţii una după alta”, a atacat locatarul Casei Albe care, îndemnat să spună dacă îşi consideră adversarul ”senil”, nu a mers până acolo. ”Nu vreau să spun asta. Aş spune că nu este competent să fie preşedinte. Pentru a fi preşedinte trebuie să ai mintea ageră, solidă şi alte lucruri. El nici măcar nu  iese din subsolul său”, a criticat Trump, referindu-se la faptul că Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, îşi petrece mare parte a timpului închis în reşdinţa sa, în statul Delaware, fără să dea un impuls mediatic campaniei sale la fotoliul de la Casa Albă.

 Acest punctaj nu este însă întâmplător, căci echipa lui Donald Trump speră să îi construiască în viitoarea campanie adversarului democrat un statut de „marionetă a stângii radicale”, arată un alt articol publicat duminică de The Guardian. Asul din mânecă al strategiei echipei pe care o coordonează Bill Stepien, care i-a succedat în funcție lui Brad Parscale, va fi „să îl expunem pe Joe Biden ca  instrument neinspirat al extremei stângi și să punem în contrast eșecurile sale cu victoriile incontestabile ale președintelui Trump”. Pentru că alte linii de atac contra lui Biden probabil au căzut în actualul context, punctajul cel mai plauzibil al echipei lui Trump în cursa electorală va fi plasarea lui Biden în postura de „păpușă manipulabilă” a stângii, mai punctează The Guardian.

În vremea aceasta, Biden și-a construit o alianță tip guerilla, care include generali de armată renumiți și activiști vocali ai mișcării Black Lives Matter, republicani deziluzionați de  mandatul lui Trump și socialiști democrați versați. Platforma sa a fost descrisă de specialiști ca fiind „una dintre cele mai progresiste din istorie” printre candidații la funcția supremă în State.  

Cert este că, anul acesta, Trump a fost prins mai tot timpul pe picior greșit, de la reacția întârziată în demararea strategiei anti-coronavirus, la tonul xenofob cu care a însoțit interdicția contra imigranților din luna mai, la strategia considerată „vagă” de relansare a economiei și lansarea unei teorii a conspirației contra lui Biden, căruia i-a atribuit un rol în investigațiile contra Rusiei. În luna iunie a intrat în vizorul mișcării Black Lives Matter, iar în iulie a promovat o cultură a războiului legată de simbolurile confederate ale Războiului civil. Mai multe sondaje de opinie au arătat că toate aceste mișcări politice greșite nu au convins americanii de rând, ba mai mult, aceștia îl consideră pe Trump „un jucător de liga a doua”.

Neoficial, campania electorală a început deja, odată cu conferința de presă pe care Trump a susținut-o marțea trecută în grădina cu trandafiri a Casei Albe. A fost de fapt un episod de atac deghizat contra lui Biden, pe care Trump l-a menționat de 30 de ori în doar 63 de minute referindu-se cu o ostilitate vădită la China și Hong Kong. Printre remarcile sale contondente s-au numărat „Întreaga carieră a lui Joe Biden a fost un cadou pentru Partidul Comunist Chinez” sau „Biden s-a dat de partea extremei stângi”. Chiar și vice-președintele în exercițiu Mike Pence a remarcat că Biden pare a fi calul troian pe agenda radicalilor.

Ne puteți urmări și pe Google News