Trucuri simple pentru a păstra mustul de struguri peste iarnă

Must. Sursa foto Arhiva EVZ

Mustul de struguri este o adevărată delicatesă, dar fermentează repede și nu ne putem bucura de gustul său prea mult timp. Există însă câteva metode de conservare pentru a păstra savoarea sa mai multe luni.

Mustul de struguri este delicios și face minuni și penru sănătate. Conține multe vitamine și minerale, ajută sistemul imunitar, menține pielea frumoasă și poate îmbunătăți memoria.

Mulți dintre noi îl savurăm doar toamna. Există însă câteva trucuri pentru a conserva mustul de struguri și a-i păstra savoarea peste iarnă.

Mustul se fierbe

Una dintre soluții este fierberea mustului. Procedura este una simplă, dar trebuie respectată cu strictețe. Mustul se pune la fier într-un vas emailat. Se amestecă în continuu cu o lingură de lemn și se îndepărtează toată spuma. De asemenea, procesul trecuie să aibă loc la foc mic. După fierbere, mustul se toarnă în sticle, nu în peturi de plastic. Acestea se închis ermetic. Răcirea mustului trebuie să fie treptată. De aceea, sticlele cu must se acoperă cu pături și se lasă așa două-trei zile, înainte să fie depozitate în beci sau în cămară.

O altă metodă similară este și ea eficientă. Unele gospodine nu fierb toată cantitatea de must, ci doar jumătate. După ce procesul de fierbere s-a încheiat, se toarcă aceeași cantitate de must, care nu a fost supusă procesului termic. Răcirea și depozitarea se face în același mod.

Metode de conservare

O altă metodă de conservare este folosirea aspirinei. Astfel, într-un litru de must se pune o tabletă de aspirină. Restul mustului se pune la fiert, iar când a dat în clocot, se adaugă și mustul în care a fost dizolvată aspirina. Se toarnă apoi în sticle și se lasă la răcit.

Mustul se poate și congela. Important este să nu umpleți complet sticlele pentru că acestea pot crăpa. Băutura se scoate de la congelator cu câteva ore înainte să fie consumată.

Pentru a păstra savoarea mustului pentru mai mult timp, se poate folosi și hrean. Acesta se rade în damigeana cu must și se lasă acolo două săptămâni. Apoi, mustul se strecoară și se depozitează în sticle închise ermetic, potrivit bzi.ro.