Trucul surprinzător care schimbă gustul alimentelor. S-a demonstrat științific

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De cele mai multe ori, copiii, chiar și adulții, nu sunt încântați de un anumit fel de mâncare. Un nou studiu arată cum poate fi schimbat comportamentul alimentar printr-o metodă simplă.

În cazul în care copiii sau adulții din familie nu sunt încântați de un anumit fel de mâncare, ați putea încerca să schimbați aspectul veselei în care este servit. Un nou studiu a dezvăluit modul în care culoarea unui bol poate influența gustul alimentelor pe care le conține.

La experiment au participat 47 de voluntari împărțiți în două grupuri în funcție de răspunsurile lor la un chestionar privind gustul alimentelor.

Deși nu există un mod prestabilit de a defini un mâncător pretențios, se poate spune că această categorie ar putea include persoanele care au o dietă restricționată, care au o aversiune puternică față de anumite alimente, care cer ca mâncarea să fie preparată într-un mod specific, care au dificultăți în a accepta alimente noi sau care prezintă semne de o combinație a tuturor acestor trăsături.

După ce s-a exclus o predispoziție către compușii amari „super-gustători” ca motiv pentru diferențele de comportament alimentar, mâncarea a fost servită celor două grupuri în boluri roșii, albastre sau albe.

Cum au reacționat cei pretențioși la mâncare

În timp ce culoarea nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește gustul perceput pentru cei care nu sunt pretențioși la mâncare, cei pretențioși la mâncare au raportat schimbări în senzațiile gustative în funcție de culoarea bolului folosit.

„Aceste cunoștințe ar putea fi utile pentru cei care încearcă să își extindă repertoriul de alimente. De exemplu, dacă ați dori să încurajați un mâncător pretențios să încerce mai multe legume bine cunoscute ca fiind privite ca fiind amare, ați putea încerca să le serviți pe o farfurie sau un bol despre care se știe că sporește dulceața”, a explicat, pentru sciencealert.com, psihologul Lorenzo Stafford, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie. Gustările din bolurile roșii și albastre au fost percepute ca fiind mai sărate în comparație cu bolurile albe.

Mostre de chipsuri de cartofi cu aromă de sare și oțet au fost oferite tuturor participanților pentru a le mânca din bolurile de culori diferite, voluntarii fiind apoi rugați să le clasifice în funcție de dorința, sărarea și intensitatea gustului.

În timp ce culoarea bolului nu a părut să aibă nicio influență asupra intensității gustului, au existat diferențe în celelalte două categorii – dar numai în cazul mâncăcioșilor pretențioși. Gustările din bolurile roșii și albastre au fost percepute ca fiind mai sărate în comparație cu bolurile albe, în timp ce gustările din bolurile roșii au fost percepute ca fiind mai puțin dorite în comparație cu celelalte boluri.

Cum se schimbă percepția asupra gustului alimentelor

În concordanță cu studiile anterioare, cercetătorii sugerează că ambalajul cu care participanții sunt în general mai familiarizați le-ar fi putut influența papilele gustative; gustările sărate sunt adesea vândute în ambalaje albastre în Marea Britanie.

Potrivit lui Stafford, a învăța mai multe despre cum să influențezi comportamentul persoanelor care se străduiesc să mănânce o gamă largă de alimente ar putea îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții atât pentru persoanele în cauză, cât și pentru cei din jurul lor.

„A avea o dietă restrictivă poate duce la deficiențe nutriționale, precum și la probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, sănătate osoasă precară și probleme dentare. Există, de asemenea, un cost social, deoarece momentele în mod normal plăcute între membrii familiei se pot transforma cu ușurință în situații stresante, anxioase și generatoare de conflicte atunci când persoanele pretențioase se simt rușinate sau presate să mănânce alimente”, a explicat Stafford.

Iluminatul și muzica pot afecta comportamentele alimentare

Persoanele mofturoase de orice vârstă se pot limita la doar 20 de alimente, au arătat cercetările anterioare. Având în vedere că o dietă variată este atât de importantă pentru sănătatea generală, acest lucru poate avea consecințe negative.

La început poate părea ciudat că o culoare a bolului ar putea influența gustul alimentelor, dar cercetările anterioare au arătat cum iluminatul și muzica pot afecta comportamentele alimentare. Până la urmă, toate simțurile noastre sunt conectate, inclusiv gustul.

Această nouă cercetare ar putea ajuta la tratarea neofobiei alimentare, reticența de a încerca alimente noi, spune echipa din spatele studiului – dar vor fi necesare studii suplimentare care să analizeze o gamă mai largă de culori și o gamă mai largă de alimente mai hrănitoare.

„Prin cercetări suplimentare am putea determina modalități de a ajuta la influențarea pozitivă a dietei unei persoane și, ca urmare, a sănătății sale mentale și fizice”, a concluzionat Stafford.