Senzațional! A fost găsit tronul Regelui Mihai. De ce nu a fost adus pentru funeraliile naționale

Senzațional! A fost găsit tronul Regelui Mihai. De ce nu a fost adus pentru funeraliile naționale

Tronul Regelui Mihai a fost găsit, dar nu a fost adus în Sala Tronului, din Palatul Regal, în zilele de comemorare a ultimului suveran român care a stat pe el.

Povestea acestui accesoriu are în ea fragmente din tragismul celor două domnii ale lui Mihai I, dar și ura comuniștilor pentru Casa Regală.

 

1881, 1945, 1973

 

 

Până în 1945, tronul a stat în sala sa din Palatul din centrul Bucureștiului. După bombardament, a fost mutat. Tronul a fost al lui Carol I, începând cu 1881, dar au stat pe el și succesorii Ferdinand și Carol al II-lea.

După abdicarea din 30 decembrie 1947, mai multe obiecte care au aparținut Casei Regale au intrat în patrimoniul Muzeului De Artă, dar în 1973, s-a decis îndepărtarea lor din Capitală.

Tronul a ajuns la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din Golești, județul Argeș. Și la această oră, el este în Salonul de Iarnă al acestui așezământ.

Pe lângă dorința autorităților comuniste de a ține departe de ochii publicului obiecte care aminteau de măreția monarhilor, alegerea locului de depozitare avea logica ei. Muzeul fusese înființat prin decret de Carol al II-lea. Terenul și casa fuseseră expropiate (pentru suma de un milion de lei) de la urmașii boierilor Golescu. El a devenit un muzeu al tradițiilor sătești abia după mulți ani.

 

” În ziua înmormântării Regelui Mihai, directorul l-a expus.”

 

Povestea a fost descoperită cu ajutorul celor de la TVR. Iată cum descrie acest lucru Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii ”Ora Regelui”. ” În luna noiembrie, descopeream, în timpul unui interviu pe care plănuiam să îl iau de vreo 3 ani, că Gabriel Badea-Päun știe unde este tronul Majestății Sale Regelui Mihai. Mă întorsesem din Elveția, Regele Mihai era grav bolnav. Eram necăjită, iar Gabriel mi-a adus atât de multă bucurie cu această veste. 70 de ani s-a crezut că tronul a fost distrus de comuniști. Am povestit Familiei Regale. Sper că Majestatea Sa a aflat vestea înainte să plece dintre noi. Mi-a fost greu să țin secret, dar voiam să difuzez acest interviu în 30 Decembrie, să fie ca un fel de revenire pe tron a Majestății Sale. L-am sunat pe directorul Muzeul din Golești, habar nu avea că acel tron este al Regelui Mihai. L-am pus să facă fotografii și să mi le trimită, a făcut acest lucru. I-am confirmat că acesta este tronul. L-am rugat să păstreze secret, pentru că urma să merg la Golești să îl filmez...între timp s-a petrecut ceea ce nu și-a dorit nimeni. În ziua înmormântării Regelui Mihai, directorul Muzeului de la Golești a rupt tăcerea și l-a expus. Pe 30 Decembrie, puteți vedea acest interviu, la "Ora Regelui", ora 15.00, pe TVR1, ora 16.00, pe TVR Internațional. Mulțumesc, Gabriel pentru senzaționala ta descoperire! ”

Pe 14 decembrie, prin publicarea a două fotografii, Muzeul din Golești a făcut, destul de discret, anunțul descoperirii.

 

Mă resemnasem cu gândul că tronul s-a pierdut definitiv”

 

Tudor Vișan-Miu, un apropiat al Casei Regale, relatează de ce tronul nu a fost adus la Palatul Regal în zilele de doliu național: ” S-a încercat aducerea Tronului la Palatul Regal în zilele de 13-16 decembrie a.c., cât în Sala Tronului a fost prezent, pentru ultima dată, Majestatea Sa Defunctă. Tronul se putea expune printr-un transfer temporar de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii la MNAR. Din diferite motive nu s-a putut (cei de la Goleşti sunt ultimii vinovaţi, mai degrabă la Bucureşti dezinteresul a fost maxim). Sper ca, la un moment dat, Tronul să revină definitiv la Palatul Regal din Bucureşti, unde cred că avem singura Sala Tronului din lume unde este doar... o poză cu tronul. Multă vreme mă resemnasem cu gândul că tronul s-a pierdut definitiv, şi cu atât mai mult am fost foarte bucuros să aflu de descoperirea istoricului Gabriel Badea-Päun, care poate aduce o imensă reparaţie istorică dacă suntem vrednici să o valorificăm. Aştept cu enorm interes emisiunea!”

 

Ne puteți urmări și pe Google News