Prezenți în Republica Moldova, într-o vizită oficială, reprezentanți ai „Triunghiului de la Weimar” au vorbit despre susținerea pe care o acordă Basarabiei în procesul de integrare la Uniunea Europeană.
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a salutat sprijinul constant al Germaniei, Poloniei și Franței și a mulțumit pentru susținerea lansării oficiale a negocierilor de aderare.
„Am realizat cu succes cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a fi pregătiţi să trecem la următorul pas. Am încheiat prima etapă de screening, cel explicativ şi ne pregătim să inițiem cea de a doua etapă din cadrul screeningului, cel bilateral, iar acest proces ne va determina gradual care este nivelul de armonizare a legislației naționale cu cea a UE.”, a declarat Gherasimov.
Triunghiul de la Weimar, alături de Republica Moldova
Ea a mai precizat că Basarabia a legat relații strânse de prietenie cu cele trei state. Oficialii europeni au mai menţionat că integrarea în comunitatea europeană este un pas asumat de cetăţeni, motiv pentru care i-au îndemnat să participe la referendumul constituţional de la data de 20 octombrie.
„Până acum, vedem sondajele de opinie unde se atestă un sprijin foarte puternic pentru calea spre UE. Cred că acest referendum este o bună oportunitate pentru o dezbatere publică pe această temă. Este important ca această dezbatere să aibă loc într-un mediu informațional corect și liber. Știm că actori, precum Rusia, încearcă să influențeze acest referendum”, a afirmat Anna Luhrmann, ministrul de stat pentru Europa și Climă a Germaniei.
„În Polonia, am avut referendumul despre aderarea la UE, în 2003, și a fost decizia societății. A fost cel mai mare sprijin pentru o decizie din istoria Poloniei. Aproximativ 30 de milioane de polonezi au decis că "da, noi vrem să facem parte din Uniunea Europeană". Decizia le aparține cetăţenilor moldoveni ce vor să facă mai departe”, a spus și Adam Szlapka, ministrul polonez pentru Uniunea Europeană, conform TVR Moldova.