Duminică începe Triodul, una dintre cele trei mari perioade ale anului bisericesc, care durează până la Paști. Celelalte două sunt Penticostarul, de la Înviere până la Duminica tuturor Sfinților (prima după Rusalii), și Octoihul, de la Duminica tuturor Sfinților până la Triod.
Triodul (numit așa după numărul cântărilor de la slujba Utreniei, din această perioadă) se întinde pe durata a zece săptămâni: cele trei dinaintea Postului Paștilor, cele șase săptămâni de post propriu-zis, plus Săptămâna Patimilor, până la Sâmbăta Mare inclusiv. Din acest motiv, Triodul este numit și perioada prepascală.
Odată cu Duminica aceasta, a Vameșului și a Fariseului, începem să pre-simțim apropierea marelui urcuș care este Postul Paștilor. Deocamdată, încă ne aflăm în câmp deschis, dar în zare se vede deja piscul semeț, cu grohotișuri și pante abrupte, cu cărări anevoioase, întunecate și pline de ispite, însă cu vârful scăldat în soare, pe care se înalță biruitoare Crucea Golgotei.
Biserica a avut grijă să rânduiască atent pregătirea pentru această temerară escaladă duhovnicească. Prima săptămână, deschisă de Duminica Vameșului și a Fariseului (de mâine) ne pune în față două tipologii de personaje, a căror diferență șochează. Fariseul, fălindu-se în fața lui Dumnezeu cu credința sa de fațadă, calpă, și Vameșul, un biet păcătos care cade la picioarele lui Dumnezeu și își recunoaște păcatele cu lacrimi în ochi.
Este prima „inițiere” a creștinului care tinde spre piscul Învierii și care trebuie să-și răspundă: „Cu care dintre ei semăn?” O întrebare crudă, asemenea oglinzii din poveste care nu îți arăta obrazul, ci chipul sufletului.
Nici pregătirea trupului nu a fost neglijată. Prima săptămână a Triodului nu are nici o zi de post (un ultim răsfăț), a doua este una normală, cu post în zilele de miercuri și vineri, pentru ca în ultima săptămână dinaintea Postului Paștilor să înceapă constrângerile: se renunță la carne, fiind permise ouăle, laptele și brânza. De aceea, se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Apoi începe urcușul.