Unul dintre tricourile cu care echipa națională de fotbal a Franței a jucat în finala Cupei Mondiale de Fotbal din 1998, a fost vândut la o licitație pentru suma de 108.800 dolari. Despre acest tricou se spune că ar fi fost îmbrăcat de celbrul jucător francez Zinedine Zidane, în acea finală memorabilă câștigată de Cocoșul Galic împotriva Braziliei, cu scorul de 3 la 0.

Licitația s-a ținut la Los Angeles, însă, cu toate că tricoul a fost autentificat de FIFA și Adidas, casa de licitații care a organizat vânzarea, Julien’s Auctions, nu a putut garanta că a fost purtat de Zidane în meciul cu pricina. În finala acestui Campionat Mondial din 1998, Zidane, în tricoul scos la licitație, a marcat două goluri decisive pentru Franța, împotriva Braziliei, încă din prima repriză.

Lipsa unei garanții, a făcut ca prețul de vânzare pentru tricoul lui Zinedine Zidane să fie mai mic decât cel la care a fost adjudecat echipamentul baschetbalistului LeBron James. Un tricou mai vechi care i-a aparținut starului NBA LeBron James, a fost adjudecat, la aceeași licitație, pentru suma de 500.000 de dolari.

Controversele din jurul tricoului purtat de Zidane

Controversele în jurul tricoului purtat de Zinedine Zidane în finala din 1998 nu sunt tocmai noi. În urmă cu aproximativ patru ani, în octombrie 2018, o societate de licitaţie pariziană, Coutau-Begarie, a fost nevoită să retragă de la vânzare un tricou asemănător cu acesta purtat de Zidane în timpul finale. Aceasta, din cauza îndoielilor privind riscurile legate de autenticitatea sa. S-a întâmplat cu câteva zile înainte de deschiderea licitaţiei de vânzare.

Modelul vândut duminică a fost adjudecat pentru 108.800 dolari, el fiind estimate la un preț cuprins între 80.000 şi 120.000 dolari. Aceasta nu a fost, însă, cea mai scumpă piesă a colecției propusă a fi vândută.

Ce s-a mai vândut la licitație

La această vânzare, care s-a desfăşurat în Beverly Hills, Julien’s Auctions a estimat între 400.000 şi 600.000 dolari valoarea tricoului vechi aparţinând starului NBA LeBron James. Acesta a fost purtat în momentul în care jucătorul a apărut în premieră pe prima pagină a magazinului „Sports Illustrated”. Evenimentul a avut loc în 2002, pe când LeBron James era încă licean.

În final, el a fost achiziţionat pentru 512.000 dolari, doborând precedentul record plătit pentru un tricou de licean purtat de fostul preşedinte al SUA, Barack Obama. Tricoul lui Obama a fost cumpărat cu 200.000 dolari.

De asemenea, două ţinute ale echipei Los Angeles Lakers purtate de legendarul Kobe Bryant, decedat într-un accident de elicopter în ianuarie 2020, au fost vândute pentru 96.000 şi 75.000 dolari. Ele datau din sezonul de debutant (rookie) 1996-1997.