Au declanșat criza, dar profită de pe urma ei. Cum și-au rotunjit americanii conturile în plin haos financiar

Au declanșat criza, dar profită de pe urma ei. Cum și-au rotunjit americanii conturile în plin haos financiar

Trezoreria Statelor Unite ar putea anunța astăzi realizarea unui profit de 25 de miliarde de dolari de pe urma obligațiunilor ipotecare pe care le-a cumpărat în timpul crizei, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters.

Guvernul american a cheltuit circa 225 de miliarde de dolari pentru a cumpăra obligațiuni ipotecare deținute de bănci aflate în dificultate. Scopul demersului era salvarea celor din urmă, însă revenirea economică, stabilizarea piețelor financiare și scăderea riscurilor asociate acelor obligațiuni au adus în cele din urmă și un profit pentru contribuabili.

Achiziția de obligațiuni s-a derulat pe parcursul a 16 luni, în perioada de vârf a crizei creditelor sub-prime, iar revânzarea lor a avut loc în cea mai mare parte anul trecut. Săptămâna trecută au fost vândute și ultimele pachete de obligațiuni, garantate de Fannie Mae și Freddie Mac, cele mai mari bănci ipotecare din SUA, salvate de stat în cadrul acestei operațiuni.

Chiar și controversatul program TARP a adus profituri

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă veste bună pentru contribuabilii americani a venit în urma testelor de stres ale căror rezultate au fost publicate săptămâna trecută de Federal Reserve. Două dintre băncile care au trecut cu bine testul, Regions Financial Corp. și Zions Bancorporation, au decis să returneze banii primiți de la Trezorerie în anii 2008 și 2009 în cadrul programului TARP (Troubled Asset Relief Program). Ele au beneficiat de cele mai mari ajutoare dintre cele 361 de bănci care nu au înapoiat încă banii, peste 1 miliard de dolari fiecare, după cum relatează Bloomberg. În total, ar fi vorba de aproape 5 miliarde de dolari în plus în vistieria statului.

Restul banilor vor fi mai greu de recuperat, multe dintre instituțiile financiare ajutate de statul american, în special dintre cele mici, având în continuare probleme de solvabilitate. O mare parte a acestora au acces redus la finanțare, nefiind listate la bursă, ceea ce face chiar mai dificilă returnarea banilor primiți în anii precedenți. De altfel, 158 dintre cele 361 de bănci nu au reușit să plătească Trezoreriei dividendele de 5% anual la care s-au angajat atunci când au fost salvate de la faliment.

Totuși, sumele rămase de încasat sunt mult mai mici decât cele rambursate deja de către cele mai mari companii incluse în programul TARP. Mai mult, guvernul SUA a realizat deja un profit din această operațiune, cel puțin în ceea ce privește băncile. Astfel, au fost încasate 259 de miliarde de dolari, comparativ cu cele 245 de miliarde care fuseseră împrumutate băncilor. Singurele pierderi vin din afara sectorului bancar, AIG, General Motors și Chrysler returnând doar 72 de miliarde de dolari din cele 169 de miliarde primite.