Trezirea la realitate: Germania a descoperit că e ţinta atacurilor cibernetice ruse de 11 ani | PULSUL PLANETEI

Trezirea la realitate: Germania a descoperit că e ţinta atacurilor cibernetice ruse de 11 ani | PULSUL PLANETEI

Germania descoperă pe zi ce trece că Rusia nu are drept ţinte în războiul informaţional şi cibernetic doar spaţiul post-sovietic, ţările foste socialiste din Flancul Estic al NATO, ci atacă fundamental, de ani de zile, statele din inima Europei, statele fondatoare ale UE şi NATO.

 Mai mult, a descoperit ea însăşi că este ţinta atacurilor Rusiei, atunci când campania informaţională falsă ce promova ideea că o tănără de 13 ani, de origine rusă, a fost violată la Koln a dovedit că avea drept ţintă debarcarea actualului guvern şi a cancelarului Angela Merkel şi eliminarea CDU din viitoarea coaliţie guvernamentală.

Ultima descoperire datează de vineri, 13 mai, când agenţia de informaţii interne a Germaniei, BfV, a anunţat că Rusia are operaţiuni de infiltrare şi compromitere a sistemului informatic al Bundestagului, printr-un program malware Scofalcy, descoperit anul trecut, dar că vorbim despre control şi influenţă prin obţinerea de informaţii strategice în operaţiuni în reţea care datează de 7-11 ani.

În acelaşi timp, raportul avertizează despre operaţiunea „Sandworm” pentru spionaj şi sabotaj al infrastructurii critice. Într-adevăr, noutatea apare din apetenţa agenţiilor de informaţii ruse în sabotarea infrastructurii critice, operaţiuni ofensive cu un grad înalt de agresivitate menite să distrugă sistemele de control ale infrastructurii critice şi infrastructurii cibernetice pe toate domeniile, inclusiv cercetare şi telecomunicaţii, nu numai cele de manevrare ale podurilor şi penetrarea „internet of things”, cordonarea informatizată a tuturor comenzilor la nivelul infrastructurii critice, potrivit directorului BfV, Hans-Georg Maassen.

Este vorba, de asemenea, de implicarea Rusiei în atacul APT 28 asupra statelor membre NATO, atacul care a scos din emisie o televiziune franceză pentru o perioadă substanţială de timp, la fel ca atacul „Sandworm”, care a distrus reţeaua electrică a Ucrainei, scoţând de sub tensiune o parte importantă a ţării. Maassen a vorbit despre mixul de operaţiuni convenţionale, operaţiuni speciale, sabotaj şi propagandă, care alcătuiesc instrumentarul actual al Rusiei, în război cu Occidentul, chiar în inima sa. Deja ministrul Apărării al Germaniei a anunţat crearea unui departament de cyberwarfare ca răspuns la creşterea ameninţărilor atacurilor electronice şi a celor cibernetice.

Faptul că aceste date sunt oferite publicităţii de către Germania, de către serviciul său secret, autorizat să facă asemenea comunicări la nivelul directorului instituţiei, este un semnal extrem de puternic al trezirii la realitate a Germaniei, dar şi al efectului ultimelor evoluţii şi atacuri a căror ţintă a fost direct doamna Merkel, fapte care au relevat că parteneriatul strategic ruso-german este subminat puternic de acţiunile colaterale ale Federaţiei Ruse împotriva Berlinului. Mai mult, revelarea publică a dimensiunii atacurilor şi a distanţei în timp a acestora e menită să comunice şi societăţii germane seriozitatea ameninţării şi faptul că Federaţia Rusă, în afara faptului că are domenii evidente de cooperare cu Germania, are alte zone importante de competiţie, mai mult sau mai puţin loială, dar are, cu certitudine, arii de confruntare directă, ameninţări agresive şi atacuri violente asupra Germaniei la nivel informaţional şi cibernetic.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.