Trei trucuri pentru reducerea consumului la televizor. Factura la electricitate va fi mai mică

Trei trucuri pentru reducerea consumului la televizor. Factura la electricitate va fi mai mică Sursa foto: Dreamstime.com

Chiar dacă nu pare, televizorul poate fi un consumator foarte mare de energie. Cu atât mai mult cu cît în multe locuințe, aparatul rămâne deschis aproape tot timpul. Televizorul este un tovarăș pentru cei singuri, dar și pentru cei urmăresc știrile ori programele în timp ce lucrează. În acest context, dacă sunteți dintre cei „dependenți” de acest aparat este bine să-l setați în așa fel încât să aveți un consum cât mai redus la energie.

Televizorul, aparatul pe care îl deschidem zilnic și care, uneori stă pornit cu orele, poate încărca destul de mult factura laenergie electrică. Drept urmare este bine să-l setați în așa fel încât să reduceți consumul. În primul rând, atunci când televizorul este lăsat în funcțiune cu orele, este bine să-i setați luminozitatea la un nivel mai redus, din meniu. Astfel se reduce și consumul de energie, iar acest lucru se va vedea și la factura lunară.

Un alt lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este activarea cronometrului pentru repaos. De regulă este bine să programați televizorul să se oprească singur, dacă aveți obiceiul să urmăriți programele până târziu în noapte. De multe ori se întâmplă să adormim cu el pornit și, după câteva ore, să descoperim că am uitat să-l închidem și a funcționat în gol. Dacă vă știți cu un astfel de obicei, atunci programați și cronometrul.

De altfel specialiștii susțin că nu este bine să dormim cu televizorul pornit nici din punct de vedere al sănătății. Expunerea la orice lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un televizor mai nou are un consum mai redus

În al treilea rând este bine să știți că nivelul de consum la energie electrică depinde de mărimea ecranului. La fel ca și alte aparate electrocansnice, televizoarele noi au un consum mai redus de energie, spre deosebire de cele mai vechi. Consumul, așa cum spuneam, depinde atât de eticheta energetică, dar și de mărimea ecranului.

De exemplu, un televizor cu un ecran mai mic, dar și cu etichetă A++ este mai eficient din punct de vedere energetic, în timp ce un televizor mare cu etichetă E rămâne cel mai mare consumator de energie.

Dacă veți avea în vedere cele trei trucuri enumerate mai sus, factura la energie va scădea și veți reuși să vă încadrați mai bine în plafonul de consum impus de autorități.

Aparate electrocasnice cu un consum ridicat

Specialiștii în energie susțin că printre cele mai consumatori de energie dintr-o gospodărie, sunt frigiderul și mașina de spălat. Cele mai vechi consumă o cantitate mai mare de energie, în vreme ce aparatele noi consumă mai puțină electricitate. Situația este cu atât mai complicată cu cât electrocasnicele vechi sunt și mai mari consumatori. Un frigider, consumă circa 42 kWh, în medie, pe lună.

Printre marii consumatori sunt și plitele electrice a căror consum poate ajunge la 120 de kilowați lunar. Iar o mașină de spălat vase are un consum de aproximativ 18 kWh, după cum relatează Antena 3.