Trei școli și patru grădinițe din Republica Moldova, proiect de anvergură, finanțat de UE

Trei școli și patru grădinițe din Republica Moldova, proiect de anvergură, finanțat de UEUniunea Europeană / Sursa: Tanaonte | Dreamstime.com

În Republica Moldova, trei școli și patru grădinițe vor beneficia de un proiect important, dezvoltat cu fonduri acordate de Uniunea Europeană. Elevii vor putea astfel să aibă sprijin pentru învățat mai eficient.

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineț (Republica Moldova) vor beneficia de un laborator smart. Aici vor putea să învețe mai eficient lecțiile. Și asta datorită noilor tehnologii performante. Laboratorul este dotat cu tablete, calculatoare și programe speciale pentru crearea de produse digitale de ultimă generație. În total, în orașul Edineț vor fi deschise șapte laboratoare, toate dotate din bani oferiți de Uniunea Europeană.

Mai multe unități de învățământ din Republica Moldova, bani de la UE

levii de la liceul „Mihai Eminescu” din Edineț spun că datorită acestui laborator vor învăța mai eficient pe măsură ce se vor familiariza cu tehnologiile de ultimă generație.

„Noi vom putea îmbunătăți abilitățile noastre de programare și de construirea a corpurilor geometrice.”;

 Bani, educație

Bani de la UE pentru învățământ

„Putem programa în acest laborator, iar la matematică putem imagina figuri 3D.”;

„El pentru noi este foarte important și pentru dezvoltarea noastră. În cadrul acestui proiect noi aici lucrăm asupra unui joc. Noi aici avem de prins mingea și la fiecare pălitură se adaugă un scor.”

„În acest laborator smart elevii vor avea ocazia de a lucra cu diferiți roboței, de a crea proprii roboței, de a-i programa. De asemenea, vom avea seturi de arduino pe baza căruia ei vor putea să creeze o machetă de casă inteligentă”, spune profesorul de matematică Andrei Jaloba.

Proiect pentru eficientizarea învățământului

La fel, a fost elaborat un nou curriculum pentru elevii claselor întâia - a 12-a.

„La moment a ajuns prima tranșă de echipamente smart, mai așteptăm în următoarele luni, alte două tranșe de echipamente. Elevii deja lucrează cu ceea ce am primit. Am studiat până acum partea teoretică a curriculumului nostru, ceea ce presupune diferite noțiuni, concepte”, spune Alina Bucătar, expertă în educația smart.

În Edineț urmează să fie dezvoltate în total șapte laboratoare smart: în trei școli și patru grădinițe.

„Este un proiect pilot. Pentru țară este important, deoarece elevi vor absolvi școala cu anumite aptitudini și vor putea intra pe piața muncii mai calificați. Nivelul de salarizare a celor care activează în sectorul tehnologiilor informaționale în Republica Moldova este de trei ori mai mare decât salariul mediu, ceea ce înseamnă că acești elevii cel mai puțin probabil că vor părăsi țara și vor aduce aici beneficii economice țării”, subliniază ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Laboratorul a fost amenajat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului pentru dotarea celor șapte laboratoare în orașul Edineț se ridică la 250.000 de euro, conform moldova1.md.