Trei reguli pentru un Rizotto reușit. Una dintre greșeli o facem cu toții

Orez. Sursa foto: YouTube

Trei reguli pentru un Rizotto reușit. În mod tradițional, orezul este spălat pentru a-l curăţa de praf, insectele, pietrele mici și bucățile de coajă rămase din procesul de decorticare a orezului. 

Trei reguli pentru un Rizotto reușit. Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru multe feluri de mâncare emblematice din întreaga lume, dolmades în Grecia, risotto în Italia, paella în Spania și budinci de orez din copilăria noastră.

Spălarea orezului poate preveni bacteriile? Pe scurt, nu. Spălarea orezului nu va avea niciun efect asupra conținutului de bacterii al orezului gătit, deoarece temperaturile ridicate de gătire vor ucide toate bacteriile prezente.

Trei reguli pentru un Rizotto reușit. Una dintre greșeli o facem cu toții

Nutriționistul Mihaela Bilic a spus care sunt cele trei secrete pentru un Rizotto reușit, menționând că acest fel de mâncare este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit.

Ne place tuturor, este cremos și delicios, ține de foame și nu are gluten. Există Rizotto într-o multitudine de variante (cu fructe de mare, cu legume, cu brânză) și se prepară cu un orez special (Arborio sau Carnaroli). Este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit.

Iată trei secrete de care să țineți cont pentru un Rizotto reușit:

  1. Nu spălați orezul înainte de a-l pune în cratiță, amidonul care există pe boabe este responsabil de textura cremoasă a preparatului. Dacă spălați orezul, pierdeți aderența dintre boabe, amidonul este cel care le ține “legate”.
  2. Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu! Rizotto este onctuos datorită unei etape esențiale, pe care italienii o numesc mantecatura. La finalul procesului de gătire se adaugă parmezan sau unt, care dau o consistență cremoasă. Nu smântână.
  3. Supa în care fierbe orezul trebuie să fie din belșug! Pentru un calcul rapid, folosiți următoarea formulă: o cană de orez, trei căni de lichid. Lichid din abundență, dar timp de gătit respectat cu strictețe. Orezul trebuie să rămână “al dente”.

Sursa foto: Facebook.

Un ultim secret: gătiți la foc mic și mestecați continuu (de trei ori într-un sens, de trei ori în celălalt). Astfel încât orezul să se fiarbă uniform și amidonul să se elibereze treptat.

Pentru un Rizotto cu dovlecei și parmezan aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • o cană orez Arborio,
  • 3 căni de supă de pui,
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 2 cepe mici,
  • 2 dovlecei,
  • 100 ml vin alb (opțional),
  • 50 g unt,
  • 100 g parmezan, sare, piper.