„Dacă nu ar fi hrăniţi, ei nu ar avea motiv să revină, dar atâta timp cât facem acest lucru, mă refer la cetăţenii români, nu face decât să îşi părăsească arealul forestier şi să intervină în intravilan. Ursul nu este un animal de companie, este un animal sălbatic şi în orice moment poate face victime omeneşti”, a explicat ministrul Costel Alexe.
„Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit. Dacă sunt anumite exemplare, aici mă refer la un număr foarte mare în interiorul fondului forestier, sunt convins că aşa pot să îşi găsească şi ceilalţi.
Urşii hrăniţi nu mai pot reveni să se hrănească şi să se adapteze cu hrana din interiorul fondului forestier. În momentul de faţă, eu spun că şi oamenii contribuie la revenirea ursului în intravilan, cum şi a fost extins, an de an, intravilanul tot mai mult în interiorul fondului forestier şi s-a restrâns acest areal în care trăieşte acest animal sălbatic”, a mai spus Costel Alexe, conform Antena3.
Ce să faci dacă ești atacat?
Nu intrați în panică! Fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător. Vorbiți tare, ca animalul să vă poată identifica drept ființă umană.
Încearcă să pari cât mai înalt, fiindcă asta îl poate descuraja pe urs. E important să evitați contactul vizual direct pentru că animalul poate considera asta un atac.
Dacă ursul vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.