Trei persoane au murit de gripă nouă în România, în 2011. Două decese confirmate în ultimele 12 ore

Trei persoane au murit de gripă nouă în România, în 2011. Două decese confirmate în ultimele 12 ore

O tânără în vârstă de 23 de ani din Ploieşti, diagnosticată cu virusul A/H1N1, a murit în această dimineaţă. Femeia, însărcinată în 28 de săptămâni, era internată de săptămâna trecută la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Ploieşti. Decesul are loc la numai câteva ore după ce autorităţile au confirmat că sâmbătă a mai murit o persoană, la Iaşi.

Reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Ploieşti au precizat că tânăra de numai 23 de ani a murit în această dimineaţă în urma unui stop cardiorespirator, relatează Agerpres. Aceasta se afla internată de miercuri şi era însărcinată în 28 de săptămâni.

După ce Institutul Cantacuzino a confirmat prezenţa virusului A/H1N1, medicii au realizat o operaţie de întrerupere de sarcină. Fătul avea 900 de grame şi nu a supravieţuit, potrivit managerului spitalului, dr. Călin Boeru, citat de Agerpres. După intervenţie, starea tinere a continuat să se agraveze. Ea a rămas internată şi izolată la Terapie Intensivă, sub tratament şi ventilaţie mecanică.

Trei decese: două femei (23, respectiv 29 de ani) şi un bărbat de 61 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News

În această dimineaţă a fost anunţat decesul unei alte femei, din Iaşi, diagnosticată cu virusul A/H1N1. Este vorba tot despre o tânără, în vârstă de 29 ani, internată vineri, în stare foarte gravă. Decesul a survenit sâmbătă, în spital, pe fondul mai multor boli cronice.

"Femeia în vârstă de 29 de ani a fost internată, în cursul zilei de vineri, în stare foarte gravă la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe «Sf. Spiridon». S-au constatat mai multe boli cronice şi, având în vedere şi insuficienţa respiratorie a bolnavei, sâmbătă dimineaţa i s-au recoltat probe ce au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti", a declarat astăzi Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.

Rezultatele au venit ieri de la Institutul Cantacuzino şi au confirmat că femeie avea gripă nouă.

Prima victimă a gripei A/H1N1 în România, în acest an, a fost un profesor de arhitectură. El a murit în noaptea de duminică spre luni.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, publicat astăzi, se precizează că "niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate împotriva gripei, deşi se încadrau în grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicaţii ale acesteia".

Cei care s-au vaccinat în 2010 sunt protejaţi

Autorităţile au precizat că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

"Recomandăm pe această cale ca persoanele care se află în grupele cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei. Cei care au fost vaccinaţi în anul anterior beneficiază de protecţie împotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1", a precizat astăzi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Alţi doi pacienţi cu gripă nouă, internaţi la Iaşi

Ministerul Sănătăţii a precizat că până la această dacă au fost constatate "16 cazuri de gripă, dintre care 13 cazuri cu tulpină A/H1N1, 2 cazuri cu tulpina de tip B şi 1 caz cu tulpina A/H3N2".

La Iaşi sunt două cazuri de gripă nouă. Este vorba despre o femeie de 34 de ani care s-a reîntors din Italia şi despre un bărbat în vârstă de 30 de ani.

Specialiştii spun că virusul pandemic va circula în următorii ani, iar Europa este cea mai afectată. În SUA, cazurile cu îmbolnăviri sunt foarte rare.

De la primul caz de gripă nouă în România, în mai 2009 şi până în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii a înregistrat 7.009 de îmbolnăviri cu virusul A/H1N1, dintre care 122 de cazuri au fost fatale. Ultimul caz din 2010 a fost anunţat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pe 18 noiembrie 2010. Era vorba despre un copil de trei ani din Călăraşi. Cazul nu a fost grav.

Structura virusului A/H1N1 nu s-a modificat

"Aşa cum s-au aşteptat specialiştii, s-a înregistrat o creştere a valului epidemic în partea de vest şi ne aşteptăm să vină şi la noi", a declarat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România, dr. Victor Olsavsky.

Acesta a mai precizat că tulpina virusului A/H1N1 nu s-a modificat, persoanele afectate fiind cele cu boli asociate şi tinerii. Pentru acest sezon, tulpina A/H1N1 a fost introdusă în vaccinul antigripal.

Ministerul a precizat astăzi că până la data de 9 ianuarie 2011 la nivel naţional au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinari împotriva gripei, din care 49,9% la grupa de vârstă de 65 ani şi peste. Antibioticele nu au efect

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire autorităţile recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.

"Totodată, reamintim că administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi recomandăm evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic", spun autorităţile.

Creşte numărul infecţiilor respiratorii

Ministerul Sănătăţii a confirmat săptămâna trecută faptul că în România nu există focare epidemice de gripă. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii preciza că numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate era de 67.098, în creştere cu 26,8% faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă.

Şi numărul cazurilor de viroze respiratorii care au necesitat internare este în creştere.