Trei infractori recidiviști condamnați pentru metoda ACCIDENTUL

Trei infractori recidiviști condamnați pentru metoda ACCIDENTULsursă foto: Arhiva EvZ

După ce s-au prezentat avocați și au lăsat mai mulți bătrâni fără banii de înmormântare, folosindu-se de motivul că apropiații persoanelor vizate au comis grave accidente de circulație, pentru care este nevoie de o sumă mare de bani, trei tineri din județul Cluj au fost trimiși la închisoare.

Unul dintre cei condamnați de Tribunalul CLuj este Iosif Dănuț Szentgyorgyi, considerat de procurori ca fiind creierul întregii rețele de infractori periculoși. De altfel Szentgyorgyi a primit pedeapsa cea mai mare de patru ani și opt luni la care se mai adaugă un rest de pedeapsă dintr-o condamnare anterioară de 482 de zile. În total, clujeanul va executa șase ani de închisoare.

În acest dosar au mai fost condamnați Vlad Bogdan Ilieș la doi ani și șase luni de închisoare, cu suspendare și Mădălin Nicolae Savin, la pedeapsa de doi ani și opt luni închisoare, cu executare.

Cei trei au fost acuzați de procurorii clujeni de faptul că au pus la cale o rețea infracțională care acționa prin celebra metodă „Accidentul”. Polițiștii susțin că un alt infractor suna din închisoare, de unde suna cu ajutorul unui telefon mobil, introdus ilegal, persoanele vizate, în special bătrâni, pe care îi anunța că rudele lor apropiate au comis un accident grav și că pentru a nu depune plângere este nevoie de o anumită sumă de bani pentru împăcare. Cei trei tineri condamnați, de către Tribunalul Cluj, jucau rolul de săgeți, adică ridicau banii de la persoanele înșelate. Surse judiciare susțin că de la o singură bătrânică, unul dintre ei a luat suma de 10.000 de euro și s-a făcut nevăzut. În total, în câteva zile, mai multe persoane au rămas fără 80.000 de lei.

Au găsit pistoale la ei acasă

La perchezițile efectuate la locuințele celor trei, dar și la un penitenciar, cel de la Gherla, unde este închis cel de-al patrulea infractor, polițiștii au descoperit zeci de telefoane mobile, cartele telefonice, bijuterii din aur şi înscrisuri care conțineau numerele de telefon ale persoanelor „înțepate”, termen folosit de membrii grupării. Mai mult, poliţiştii au ridicat şi patru arme - letale şi neletale, din categoria celor supuse autorizării sau notificării, deţinute în afara condiţiilor legale, acestea urmând a fi expertizate pentru a se stabili dacă au fost sau nu folosite.

Doi dintre cei condamnați pentru infracțiunea de înșelăciune,  figurerază și în alte dosare penale care au fost deschise tot pentru „țepe” prin metoda accidentul. De exemplu, Mădălin Nicolae Săvan a fost condamnat la Constanța, în iunie 2016, la un an și zece luni de închisoare, și a fost eliberat condiționat, înainte de termen, în data de 12 iulie 2017. Săvan mai este cercetat în prezent, în stare de libertate, pentru tentativă de omor.

Al doilea „țepar” este Iosif Dănuț Szentgyorgyi, din Jucu, județul Cluj. Acesta a mai fost la închisoare, de mai multe ori, în prezent fiind judecat într-un alt dosar penal pentru infracțiuni de înșelăciune, tot prin metoda „Accidentul”.

Ne puteți urmări și pe Google News