Trei copii infectați cu boala Lyme, sute de persoane mușcate | Atacul căpușelor

Trei copii infectați cu boala Lyme, sute de persoane mușcate | Atacul căpușelor

Cum vremea e caldă și ploioasă, în județele din centrul și vestul țării insectele parazite s-au înmulțit peste măsură. Ele transmite, însă, o bacterie periculoasă

De la începutul lunii aprilie, până acum, tot mai multe persoane ajung la camerele de gardă ale spitalelor cu mușcături de căpușe. Potrivit DSP Sibiu, în județ, în cele 11 săptămâni s-au înregistrat, în total, în cele șase unități spitalicești, 510 cazuri.

Transmit o boală care poate fi mortală

La Timișoara, în doar două săptămâni 84 de persoane mușcate de căpușe au ajuns la spital. Printre ele se numără și trei copii – doi băieți și o fetiță - la care boala Lyme (sau Borelioză) a fost confirmată. Băieții au fost mușcați când au ieșit la plimbare în oarc cu părinții, iar fetița după o vizită la Grădina Zoologică.

Practic, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din oraș, de la începutul acestei luni, sunt zilnic câte cel puțin șase cazuri.

Simptomele bolii

Boala Lyme (sau Borrelioza Lyme) este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, păe care o introduce în sângele victimei căpușele contaminate. În primă fază (3-30 de zile), pacienții se simt slăbiți și obosiți, au dureri de încheieturi, gâtul înțepenit, li se inflamează glandele limfatice sau prezintă simptome gripale (febră, transpirații, dureri musculare și de cap). În etapa a doua, durerile cresc și pot apărea pareze parțiale, poliartrită, pericardită și nevrite, meningită, rigiditate a gâtului, sensibilitate la lumină etc. După câteva luni de la momentul infectării, pacienții care nu s-au tratat ori s-au tratat incorect pot suferi paraplegii, pierderi de memorie, dificultăți de mers, probleme la vezică, vertigo, dureri de spate. Simptome neurologice cronice apar la 5% dintre pacienții netratați.

FOTO: Unul din smenele infectării cu Lyme este acela că în jurul mușcăturii se formează o erupție cutanată de formă rotunda cu aspect de „semn de tras la țintă” sau de ”ochi de bou”

Tratamentul, eficient în 95% din cazuri

„Tratamentul dă rezultate, conform statisticilor, doar în 95% din cazuri”, afirmă medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Netratată, boala poate fi mortală.

Înmulțirea nestăvilă a insectelor periculoase este efectul faptului că de doi ani Primăria Timișoara nu mai are contract pentru dezinsecție. S-a ajuns aici în urma unei licitații contestate în instanță. Părinții sunt panicați și se tem să mai iasă cu micuții lor în parcuri.

150 de cazuri într-o săptămână, la Baia Mare

Zilnic, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase din Baia Mare ajung, în medie, 20 de persoane înțepate de căpușe, notează Digi24. Numai în prima săptămână din iunie au fost înregistrate peste 150 de cazuri, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Medicii trag un semnal de alarmă: căpușele neextrase corect și la timp pot cauza boli extrem de grave. „În momentul când se extrage căpușa, pot rămâne resturi în tegument, dar în serviciile medicale există niște instrumente cu care insecta este scoasă în totalitate și atunci nu mai există pericol”, a explicat dr. Alexandru Mercea, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Baia Mare, pentru sursa citată. Pentru a preveni aceste cazuri, specialistii le recomandă amatorilor de distacție la iarbă verde să poarte o vestimentație care să acopere cât mai mult din suprafața corpului și să folosească creme și spray-uri anti-căpușe.

217 de cazuri, în Suceavae

În doar o lună şi jumătate, peste 200 de suceveni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, notează monitorulsv.ro. Chiar dacă administraţia locală a făcut o dezinsecţie în spaţiile verzi din zona parcurilor şi locurilor de joacă, la UPU se prezintă zilnic, pentru îngrijiri medicale, în medie câte cinci persoane mușcate de căpușe. Cel mai tânăr pacient a fost un copil sub un an, din Prelipca, adus la Spitalul de Urgenţă Suceava după ce a fost muşcat de o căpuşă în zona frunţii, iar cel mai în vârstă pacient a fost un bărbat de 100 de ani din Salcea.

Ne puteți urmări și pe Google News