Pe 29 iulie 2012 a avut loc referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu. „Evenimentul zilei” a avut contribuția sa la eșecul USL, alături de alte instituții de presă care au apărat statul de drept
Cu o zi înainte de scrutinul din 29 iulie, „Evenimentul zilei” scria, într-un articol intitulat „România trezește-te! Lovitura de stat din iulie 2012”: „Puciul USL a folosit cu abilitate diabolică majoritatea parlamentară pentru a anihila instituții fundamentale ale statului”.
Editorialistul EVZ Ion Cristoiu explica la B1 TV: „Lovitura de stat nu cuprinde doar suspendarea, ci și referendumul, tentativa de demitere și înlocuire a șefului de la STS, mașinăria pusă la cale de administrația USL-istă în provincie”.
El arăta că „puciștii” nu au luat însă în calcul impunerea de către state precum SUA, Marea Britanie, și UE a unui prag electoral de 50%.
Baronii dublează producția de voturi
Liderii USL au încercat cu disperare să atingă pragul. „TUPEU FĂRĂ MARGINI. Primarul PNL din Ineu transmite oamenilor: Străzile cu cele mai multe voturi vor fi primele asfaltate”, a titrat EVZ în ziua referendumului. Într-un alt articol, intitulat „Întrecerea socialistă a baronilor USL. Ei au dublat producția de voturi”, se arăta că au existat comune în care s-a înregistrat o prezență de 250%. Într-o localitate din Vrancea, au votat pe listele permanente 347 de persoane și 870 de turiști.
Traian Băsescu: Au apărat statul de drept
Anul trecut, în cadrul unei dezbateri publice, președintele Traian Băsescu a mulţumit redacţiilor „Evenimentul zilei” și B1 TV: „Două instituții de presă care au apărat statul de drept. Lovitura de stat din 2012, una mizerabilă”.
„În vara anului 2012, deşi atmosfera era copleşitoare, au fost două structuri de presă care au rămas verticale în apărarea statului de drept, mă refer la „Evenimentul zilei” şi la B1, cărora (...) le sunt recunoscător că, prin ziariştii lor, prin cei pe care i-au invitat n-au ezitat în vara anului 2012, deşi era o presiune formidabilă, dar nu au ezitat să apere statul de drept”, a declarat fostul șef al statului.
Cronologia evenimentelor din vara anului 2012
6 iulie - Preşedintele Traian Băsescu este suspendat de către Parlament. Șeful statului participă la citirea solicitării de suspendare din funcţie. În prealabil, USL a pus mâna pe Monitorul Oficial, l-a demis pe Avocatul Poporului și a încercat să limiteze puterile Curții Constituționale.
13 iulie - Ministrul de Interne, Ioan Rus, anunță care este numărul total al alegătorilor români. Pentru ca referendumul să fie validat, era nevoie ca 50% plus unu din aceștia să se prezinte la urne. „În România, în acest moment sunt 18.308.612 cetățeni cu drept de vot. Nu știm câți dintre ei se află în România și câți sunt în străinătate”, a spus Rus.
29 iulie - Are loc Referendumul pentru demiterea preşedintelui. Traian Băsescu anunță în seara acelei zile: „Românii au respins lovitura de stat (...) S-au manifestat așa cum le permite legea și conștiința. Cei mai mulți au rămas acasă”. În schimb, senatorul PSD Dan Șova, declară triumfător că a fost atins cvorumul: „Toată convingerea că după înregistrarea proceselor verbale vom avea în jur de 52% prezența la vot”. La miezul nopţii, Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot nu depăşeşte 46%.
30 iulie - La ora 14:00, BEC anunţă rezultatele oficiale care spun că pragul de 50% din totalul de alegători nu a fost atins şi prin urmare Referendumul nu a fost validat. Datele oficiale arată însă prezenţe demne de cartea recordurilor în comunele din judeţele Olt, Teleorman, Mehedinţi şi Vrancea, aceste judeţe fiind fiefuri ale PSD.
6 august - CCR emite erata care prevede că numărul total al alegătorilor îi include pe cei din străinătate. A doua zi se publică în Monitorul Oficial.
9 august - Premierul Victor Ponta amenință CCR cu Parchetul General: „Eu nu știu să se fi întâlnit Curtea Constituțională, dar nu era sarcina Monitorului Oficial să verifice dacă s-a întrunit sau nu Curtea. E foarte clar însă că Parchetul General va trebui să vadă dacă sunt false acele adrese și cine le-a falsificat”.
13 august - Victor Ponta renunță la mini-recensământul pentru actualizarea listelor. „E foarte bună erata”, spune Ponta, într-o emisiune a postului B1.
21 august - CCR validează rezultatul refrendumului. Trei judecători fac opinie separată.
28 august - Traian Băsescu revine la Cotroceni după 52 de zile.