Tratat de istoriografie volumul II, Mitul ca izvor al istoriei
- Florian Saiu
- 9 octombrie 2019, 11:32
Astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Șt. O. Iosif din Brașov va avea loc lansarea celui mai recent volum semnat de istoricul Alex Mihai Stoenescu. La eveniment, va lua cuvântul Alexandru Stănescu, directorul Muzeului de Etnografie din Brașov.
Lucrarea de față analizează mai puțin cronologia generală a lumii sau faptele istorice deosebite și mai mult reflecția marilor gânditori asupra istoriei, motiv pentru care conține multe citate din acești mari precursori. Ea se dorește a fi o carte despre felul în care s-a scris istoria de-a lungul secolelor și despre căile prin care continuă să influențeze viața întregii omeniri. Totodată, ea încearcă să integreze diferitele preocupări pentru istorie într-un sistem coerent, care să permită argumentația în favoarea caracterului științific al Istoriei. (...) Întreaga analiză urmărește evoluția conceptului de istorie în cursul timpului, astfel încât să poată fi parcurse atât diferitele etape ale abordării fenomenului istoric, cât și marile școli de istoriografie.
Privire în trecut
„Ca ființe superioare, suntem creatori de mituri, spune Alex Mihai Stoenescu. Vrând-nevrând ne imaginăm scenarii, fie zămislite din viața noastră, fie inspirate de alții. Cartea mea se ocupă de felul în care istoricul profesionist extrage informație istorică din literatura mitologică ajunsă la noi. Am dat niște exemple. Epopeea lui Ghilgameș este un mit, dar când o citești poți afla cum arătau casele, bărcile, organizarea militară, ritualurile, templele, îmbrăcămintea în jurul anului 2900 î.Hr.”.
Alex Mihai Stoenescu este cel mai important specialist român în Istorie recentă. A publicat opere fundamentale de Istorie: Tratat de Istoriografie Generală (2 vol.), Armata, mareșalul și evreii, România postcomunistă, Istoria loviturilor de stat în România (4 vol.).