Tratament gratuit pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră. Ce alte beneficii vor avea

Tratament gratuit pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră. Ce alte beneficii vor avea Sursa: Dreamstime.com

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să adauge în lista programelor naționale de sănătate un subprogram pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră. Aceștia ar putea beneficia de tratament medicamentos gratuit.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că va introduce un nou subprogram în Programul naţional de sănătate mintală, unul dintre programele naționale de sănătate conținute de HG 423/2022. Va fi adăugat un subprogram de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor și celui de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, și un subprogramde tratament gratuit pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră.

Noul subprogram național e introdus „în scopul creşterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023”. Medicamentele ce vor fi incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore. „Aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule”, a transmis recent Ministerul Sănătății.

Medicamente pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră

Prin HG 331/2023, s-a stabilit, în aprilie, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite pentru bolnavii cu tulburare depresivă majoră. În lista programelor naționale de sănătate curative derulate de CNAS și finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate va fi introdus și Programul naţional de endometrioză.

Ne puteți urmări și pe Google News
Românii mai primesc o lovitură! Scumpirile se ţin lanț. Taxa care „saltă” prețurile medicamentelor

Sursa: flickr.com

Bolnavele cu endometrioză profundă cu afectare intestinală vor putea beneficia de intervenţii minim invazive gratuite. „Crearea acestuia (programului naţional de endometrioză - n. red.) e justificată prin faptul că endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă şi care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieţii, integrarea socială şi profesională a bolnavelor”, se precizează în nota de fundamentare.

Din iunie, bolnavii vor beneficia de acces la tomografiile PET-CT, necesare în oncologie. Ei vor aștepa mai puțin timp pentru aceste intervenții și vor primi mai multe medicamente gratuite. Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.