Tranzacție de interes în sectorul bancar european. Afacerea UniCredit - Commerzbank atrage atenția analiștilor

Tranzacție de interes în sectorul bancar european. Afacerea UniCredit - Commerzbank atrage atenția analiștilorTranzacții bancare Sursa foto: dreamstime

Tranzacția pe care a făcut-o banca italiană UniCredit, zilele trecute, când a cumpărat o participaţie la Commerzbank atrage atenția. Analiștii din sectorul financiar-bancar european fac aprecieri cu privire la ce va urma.

Mişcarea UniCredit ridică semne de întrebare cu privire la consecințele unei fuziuni transfrontaliere. Întrebările sunt dacă un astfel de exemplu ar putea stimula mai multe achiziţii care ar zgudui sectorul bancar european, potrivit CNBC.

Tranzacția atrage atenția specialiștilor

Săptămâna trecută, banca italiană UniCredit a anunţat că a preluat un pachet de 9% din acţiunile Commerzbank. Jumătate din această participație a fost achiziționată de guvernul italian, după tranzacția inițială. Pe de altă parte, statul german este acționar major la Commerzbank ca urmare a unei capitalizări de 18,2 miliarde de euro. Guvernul de la Berlin s-a implicat pentru a salva banca în timpul crizei financiare din 2008.

UniCredit şi-a exprimat interesul pentru o fuziune cu instituția germană. CEO-ul băncii italiene, Andrea Orcel, a declarat că „toate opţiunile sunt pe masă”. El a arătat că tranzacția trebuie analizată și discutată. Dar nu a exclus nici posibilitatea de a prelua acțiuni de pe piața liberă. Întrebat dacă UniCredit va lansa o ofertă pentru a cumpăra acţiuni de la alţi investitori ai Commerzbank, CEO-ul a negat. El a spus că ar fi o mișcare agresivă.

Piaţa a răspuns pozitiv după tranzacția realizată de UniCredit. Acţiunile Commerzbank au crescut cu 20% în ziua anunțului. De altfel, acțiunile băncii germane au crescut cu aproximativ 48% în acest an şi au adăugat încă 3% miercuri.

Investitorii apreciază suprapunerea geografică dintre cele două bănci. De asemenea, ei cred că tranzacţia este de natură „colaborativă”, au declarat analiştii UBS, conduşi de Ignacio Cerezo, într-o notă de cercetare săptămâna trecută.

Unicredit

Unicredit Sursa foto: EVZ

Estimările analiștilor financiari

Analiştii Berenberg sunt de părere că un potenţial acord de fuziune „ar trebui, în teorie, să aibă un efect limitat asupra planurilor de distribuţie a capitalului UniCredit”. Deşi există un „merit strategic” pentru tranzacția aceasta, beneficiile financiare imediate ar putea fi modeste pentru banca italiană. Potrivit acestora, riscurile potenţiale ale tranzacţiei transfrontaliere diminuează o parte din beneficiu.

David Benamou, director de investiţii la Axiom Alternative Investments, a salutat tranzacția dintre UniCredit și Commerzbank. El a caracterizat-o drept o „mişcare fantastică” care are sens datorită creşterii cotei pe piaţa germană pe care o va acorda UniCredit.

Deoarece Commerzbank „a ratat estimările privind costurile în T2, în prezent este la o evaluare foarte scăzută, aşa că momentul în care [Orcel] a intervenit este probabil unul dintre cele mai bune momente pe care le-ar putea avea”, a declarat Benamou pentru CNBC, săptămâna trecută. El a suferat că s-ar putea ajunge la o fuziune.

Potrivit lui Arnaud Journois, vicepreşedinte senior pentru European Financial Institution Ratings la Morningstar DBRS, UniCredit este pe cale să devină o bancă lider în Uniunea Europeană. El vede o logică în tranzacția aceasta apreciind că oferă italienilor acces la piețele germane şi poloneze, unde operează în prezent Commerzbank.

Commerzbank

Commerzbank Sursa foto: EVZ

Tranzacția este privită din perspectiva viitorului

Analiştii speră că o fuziune între cele două instituții va duce la o consolidare a colaborării bancare la nivel transfrontalier. De altfel, Oficialii europeni au vorbit, în mai multe rânduri despre necesitatea unorbănci mai mari. Preşedintele Emmanuel Macron declara că sectorul bancar din Europa are nevoie de o consolidare mai mare.

Astfel, o fuziune transfrontalieră între UniCredit şi Commerzbank ar fi preferată, în loc ca tranzacția să aibă loc între Deutsche Bank şi Commerzbank este de părere Reint Gropp, preşedintele Hall Institute for Economic Research.

„Structura bancară germană este aşteptată de mult să treacă printr-un proces de consolidare. În esenţă, Germania are încă aproape jumătate din toate băncile din zona euro, adică mult mai mult decât ponderea sa în PIB. Aşa că orice proces de consolidare ar fi binevenit acum”, a declarat Gropp.

Tranzacția a fost analizată de directorul general al Commerzbank, Manfred Knof. El a declarat că va analiza orice propuneri de la UniCredit în conformitate cu obligaţiile băncii faţă de părţile interesate. Consiliul de supraveghere al Commerzbank se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre participaţia cumpărată de UniCredit.