Transplantul renal între gemeni: "Nu puteam să-l las să se chinuie" | VEZI IMAGINE 360°

Transplantul renal între gemeni: "Nu puteam să-l las să se chinuie" | VEZI IMAGINE 360°

Gemenii care au trecut luni printr-un transplant de rinichi povestesc cum au ajuns la operaţie.

Transplantul de rinichi între gemeni identici, realizat în premieră în România luni dimineaţa, a decurs perfect, iar rinichiul donat funcţionează foarte bine.

Pentru că structura imunologică a celor doi bărbaţi de 42 de ani este identică, nu mai e nevoie de clasicele medicamente post-transplant, care împiedică organismul să respingă rinichiul donat.

Între chin şi viaţă, a ales viaţa

Sorin şi Marian Sănducu, primul donator al rinichiului, iar cel de-al doilea primitor, sunt mai stingheriţi de bliţuri şi camere de filmat decât de experienţa operaţiei în sine. Povestesc că locuiesc în Bucureşti şi lucrează în imobiliare şi distribuţie.

"Fratele meu a trebuit să aleagă între dializă şi transplantul de rinichi. M-am oferit să-i dau rinchiul meu sănătos, nu putem să-l las să se chinuie cu dializa, mai ales când am aflat că suntem compatibili sută la sută. Nu mi-a fost niciun moment teamă, important este că totul s-a încheiat cu bine", a declarat Sorin Sănducu.

Medicul care i-a operat povesteşte că i-a luat în evidenţă pe gemeni acum două săptămâni. "Unul dintre ei suferea de insuficienţă renală progresivă, iar celălalt s-a oferit să-i fie donator. La început, nici nu ne-am dat seama că sunt gemeni, chiar dacă semănau, când am aflat, nu am mai avut niciun dubiu că sunt sută la sută compatibili", a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal.

Gemenii au fost supuşi unui screening complet, care nu a făcut decât să confirme compatibilitatea perfectă. Operaţia de şapte ore a decurs fără complicaţii, iar cei doi au avut de atunci o evoluţie bună. Rinchiul funcţionează perfect în corpul lui Marian, însă, conform protocolului, el va mai rămâne în spital câteva săptămâni. Fratele său, având în vedere că "se reface văzând cu ochii", va fi liber să plece peste doar câteva zile. "De la ora 14.00, de ieri (luni - n.r.), pacientul care a primit rinichiul a produs 10 litri de urină, ceea ce ne dovedeşte că operaţia a decurs perfect", a mai declarat prof. dr. Ionel Sinescu.

Timpul de vindecare va fi scurt şi rinchiul nu va mai avea nevoie de susţinere prin medicamente ca să nu fie respins.

DEFICIT DE ORGANE

3.000 de români aşteaptă un rinichi

Alte mii de români nu au însă şansa să aibă un frate geamăn. 3.000 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi, mulţi de mai bine de 10 ani. Doar o treime dintre cei care au nevoie de un transplant îl şi primesc. De vină e o mai veche carenţă a sistemului - lipsa de donatori.

În prezent, 80% dintre transplanturile renale se fac cu organe de la donatori în viaţă şi doar 20%, cu rinichi proveniţi de la donatori în moarte cerebrală, cu toate că, în mod normal, 95% dintre organe ar trebui să provină de la donatori în moarte cerebrală. Pentru această situaţie nu e de vină refuzul familiilor, ci sincopele din secţiile ATI. Din momentul în care un pacient este adus la spital şi până când medicii ajung să-i preleveze organele sunt câteva hopuri de trecut: declararea morţii cerebrale - un procedeu complicat care necesită personal specializat -, investigaţii pentru depistarea posibilelor afecţiuni şi, nu în ultimul rând, acceptul familiei. În tot acest timp, pacientul trebuie îngrijit ca şi când ar avea şanse de redresare, pentru ca organele să rămână intacte.

"Trebui să activăm echipele Agenţiei Naţionale de Transplant şi echipele ATI din spitalele universitare şi din cele judeţene", a mai spus profesorul Sinescu.

Foto panoramică: Octavian Cocoloş