Transnistria, un nou gest de sfidare. Tiraspolul vrea să intre în hora CSI, pentru a fi și mai aproape de Rusia

Sursa: Razvan Alex | Dreamstime.com

Transnistria are de gând să se orienteze tot mai apăsat către Comunitatea Statelor Independente (CSI), în timp ce Republica Moldova a început procedurile pentru aderarea la UE.

Reprezentanții din regiunea Transnistria și-au exprimat disponibilitatea de a dezvolta relații cu țările Comunității Statelor Independente (CSI).

Liderul Transnistriei a anunțat că are intenția de a dezvolta relații cu țările CSI. Guvernul Republicii Moldovenești Nistrene vrea să intensifice dialogul cu țările CSI. Și asta după ce oficialii din Republica Moldova au decis să denunțe acordurile încheiate cu Comunitatea. A declarat președintele RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu acordat agenției TASS. Potrivit lui, retragerea Moldovei din aceste acorduri poate prejudicia Tiraspolul în mai multe domenii, motiv pentru care autoritățile RMN intenționează să evite acest lucru prin stabilirea unei forme speciale de relații cu CSI.

 

Sursa foto. EVZ

Transnistria vrea să strângă și mai mult relațiile cu Rusia. Planurile liderului de la Tiraspol, pentru ca regiunea să fie aservită Moscovei în totalitate

Transnistria nu poate influența cursul eronat al Chișinăului și încearcă să stabilească o comunicare directă cu structurile CSI. „Ne așteptăm să fie vorba despre pași reciproci”, a spus Krasnoselski.

Liderul RMN a mai subliniat, de asemenea, că această regiune așa-zis separatistă atrage constant atenția diplomaților ruși asupra situației din regiune. În plus, între RMN și Rusia s-a dezvoltat o bază normativă extinsă pentru cooperarea bilaterală în domeniile economiei, agriculturii, finanțelor, industriei și științei. În total, există aproximativ 70 de acorduri. Potrivit lui Krasnoselski, aplicarea acestor acorduri ar putea ajuta la evitarea consecințelor negative pentru RMN cauzate de politica Moldovei.

Președintele RMN se plângă pentru că oficialii de la Chișinău ar refuza să dialogheze cu Tiraspolul

Președintele RMN a acuzat anterior Moldova că refuză negocierile cu Tiraspolul. Potrivit lui, Chișinăul a trecut la metode de presiune și a început să utilizeze instrumente de sancțiuni, restricții și intimidare, ceea ce a dus la paralizarea formatului de negociere „cinci plus doi”, în care participă și Rusia. conform canalului de Telegram news.ru.