În Transnistria au putut fi auzite, vineri, mai multe împușcături. Focurile de armă s-au auzit timp de aproximativ 40 de minute, iar de la Chișinău au aflat despre acest episod.
În Transnistria au fost auzite împușcături neautorizate, vineri. Biroul politici de reintegrare a confirmat pentru NM că focurile de armă au fost trase de militarii ruși staționați ilegal în regiunea transnistreană, care făceau antrenamente. Autoritățile de la Chișinău au menționat că acțiunile nu au fost coordonate cu Comisia Unificată de Control (CUC).
Împușcăturile au fost auzite în apropierea satelor Gâsca și Corjova și au fost efectuate în cadrul unor exerciții neautorizate. Șeful delegației Republici Moldova în Comisia Unificată de Control Sergiu Golovaci a confirmat pentru portalul Zona de Securitate că împușcăturile au durat aproximativ 40 de minute.
Într-o reacție pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că va fi abordat la următoarea ședință a CUC.
Focuri de armă în Transnistria
„Subiectul va fi abordat la următoarea ședință a CUC, în cadrul căreia Delegația Republicii Moldova va reitera poziția sa neschimbată privind inadmisibilitatea desfășurării acțiunilor militare unilaterale în perimetrul Zonei de Securitate, care prin felul lor pot provoca destabilizare în regiune, precum și panică în rândul populației”, a precizat Biroul, după cum anunță jurnaliștii de la newsmaker.md.
În altă ordine de idei, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat, joi, că Republica Moldova va ajunge în Uniunea Europeană, indiferent dacă diferendul transnistrean va fi rezolvat sau nu. Serebrian a citat mesajul oficialilor de la Bruxelles.
De asemenea, vicepremierul a precizat, însă, că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă tot posibilul ca Moldova să ajungă în UE fără probleme și să soluționeze conflictul înghețat cu Transnistria.
„În Bruxelles a fost foarte explicit dacă ne referim la mesajul Josep Borrell. Și nu a fost singurul care a spus acest lucru.
Asta ne încurajează. Părerea mea, și este o părere împărtășită de colegii mei din guvern, sau din fracțiunea care a dat votul de încredere acestui guvern, este că acest mesaj foarte pozitiv care vine de la Bruxelles și care este un semnal pentru cei care vor să împiedice integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cu dosarul transnistrean, zicând că: dacă aveți acest dosar nerezolvat nu veți ajunge niciodată în UE. Iată că mesajul Bruxellului este că nu, Republica Moldova va ajunge la Bruxelles, indiferent dacă acest dosar va fi rezolvat sau nu”, a declarat Oleg Serebrian pentru TVR Moldova.