Transnistria face parte din planurile Rusiei. Ce urmărește Vladimir Putin la frontiera cu Republica Moldova

Sursa foto: Kremlin

Propagandiștii de la Kremlin nu mai ascund planurile Rusiei cu privire la Transnistria. În ciuda faptul că Andrei Rudenko, viceministru rus de Externe, a declarat că cetățenii din această zonă nu sunt în pericol, se pare că armata rusă are printre obiective crearea unui coridor la sud de Ucraina. Decizia de a ajunge în Transnistria a fost luată din cauza faptul că vorbitorii de limbă rusă din această regiune au fost intimidați, anunță oficialii de la Moscova.

Propagandiștii lui Vladimir Putin nu mai ascund planurile Rusiei de a ajunge în Transnistria. Militarii au printre obiective crearea unui cordon la sudul Ucrainei, unde cetățenii ruși ar fi suprimați. Andrei Rudenko, viceministru de Externe la Moscova, oferă asigurări că cetățenii ruși din Transnistria nu se află în pericol, iar Rusia optează pentru identificarea „unei soluționări pașnice a problemei transnistrene”. Cu toate acestea, televiziunile rusești continuă retorica enunțată de comandantul adjunct al Districtului Militar „Centru”, generalul-maior Rustam Minnekaev.

„E nevoie de creat un coridor pe lângă Marea Neagră, pentru a ajunge în Transnistria. Transnistria este acum blocată între Ucraina și R. Moldova. Această sarcină trebuie de bătut în cuie, altfel cetățenii noștri din Transnistria se vor afla în permanență într-o strânsoare”, a precizat unul dintre propagandiștii lui Putin.

Un alt participant la emisiune a susținut că era de înțeles, încă de la început, faptul că forțele ruse vor încerca să ajungă în Transnistria.

„Este evident că un obiectiv principal al „operațiunii speciale” este rezolvarea chestiunii transnistrene. Deblocare Transnistriei este una dintre cele mai importante sarcini, care fără discuții este acum în vizorul autorităților. Suntem convinși că că această problemă va fi rezolvată”, a punctat un analist rus.

De ce Transnistria a ajuns ținta Rusiei

Comandantul adjunct al Districtului Militar „Centru”, generalul-maior Rustam Minnekaev a vorbit zilele trecute despre coridorul pe care armata rusă intenționează să îl creeze spre Transnistria. Acesta a precizat că decizia acțiunii vine în urma mai multor cazuri de intimidare înregistrate în rândul vorbitorilor de limbă rusă din această regiune.

Viktor Vodolatsky, vicepreședinte al Comisiei Dumei de Stat de afaceri CSI, integrarea eurasiatică și relații cu compatrioții, a declar să Transnistria ar fi, de fapt, teritoriul Rusiei. Tocmai din acest motiv liderul de la Kremlin dorește să urmeze aceeași procedură ca și în cazul regiunilor din Ucraina Donețk și Lugansk.

„Transnistrenii sunt cetățenii noștri. Ei vor același lucru pe care îl doresc atât Donețkul, cât și Lugansk și Osetia de Sud. Dânșii înțeleg că doar împreună cu Rusia pot trăi într-o lume sigură și pașnică.Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a interzis panglicile Sf. Gheorghe în țară, iar acolo ar trebui să se aștepte o repetare a scenariului ucrainean. Nu trebuie să-i permitem lui Sandu și curatorilor săi români să declanșeze astăzi un alt război pe teritoriul Transnistriei. Tot acest nazism, care a prins rădăcini lângă noi, trebuie doar să fie distrus, dezrădăcinat și pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat Viktor Vodolatsky.

Oficialul a mai precizat faptul că locuitorii din Transnistria sunt „izolați”, așa că un culoar către Rusia ar fi vital pentru ei.