Transelectrica, sub lupa Comisiei Europene. Acuzații dure pentru conducere

Transelectrica, sub lupa Comisiei Europene. Acuzații dure pentru conducereSursă foto: Arhiva EvZ

Un document recent al Comisiei Europene scoate la lumină un proces de selecție netransparent și plin de conflicte de interese în ceea ce privește numirea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul național de energie.

Criticile sunt legate de numiri realizate nu pe criterii de competență, ci pe alte considerente, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care se desfășoară acest proces.

Observațiile Comisiei Europene evidențiază că lista problemelor este mai amplă decât se credea inițial, iar procesul de numire a șefilor Transelectrica în Consiliul de Supraveghere a afectat și selecția membrilor Directoratului.

Documentul menționează că aceste numiri au avut loc într-un mod lipsit de transparență, ceea ce poate avea un impact negativ asupra managementului companiei vitale pentru sectorul energetic din România.

Ce spune Comisia Europeană despre Transelectrica

În document, experții subliniază necesitatea unui proces transparent și corect de numiri la Transelectrica, având în vedere importanța strategică a companiei pentru securitatea României, a regiunii și a Uniunii Europene. Compania este implicată în proiecte critice, precum cablul submarin din Marea Neagră, Proiectul „Coridorul Verde”, sincronizarea urgentă cu rețelele de energie din Ucraina și Moldova, și beneficiază de finanțări europene de peste 500 milioane de euro. Astfel, este esențial ca persoanele numite în structurile de conducere să fie competente și capabile să maximizeze potențialul Transelectrica, garantând stabilitate și încredere din partea acționarilor și partenerilor.

Analiza a fost realizată la nivelul departamentelor de energie și finanțe din cadrul Comisiei Europene, iar surse apropiate de autoritățile de la Bruxelles au confirmat că aceste îngrijorări au fost comunicate informal Guvernului României. Aceasta reflectă preocuparea la nivel european în legătură cu situația de la Transelectrica și cu modul în care se desfășoară selecția conducerii, potrivit Hotnews.

Comisia Europeană

Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

Cum s-au făcut numirile liderilor companiei

Întregul proces de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica a fost criticat pentru lipsa totală de transparență, conform experților Comisiei Europene. Procedura nu a respectat principiile de concurență liberă, nediscriminare și asumare a responsabilității. Un exemplu clar menționat în documentul Comisiei este selecția lui Cristian Alexandru Vasilescu, care la momentul respectiv era secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG), acționar majoritar al Transelectrica. Aceasta ridică probleme legate de conflictul de interese, având în vedere că SGG era responsabil de procesul de selecție.

În plus, Vasilescu deține și alte funcții importante, fiind președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR), responsabil pentru selecția Directoratului Transelectrica. Deși consultantul independent angajat pentru recrutare ar fi trebuit să joace un rol consultativ, acesta a gestionat de fapt întreaga procedură într-o manieră complet netransparentă. Comisia a subliniat că procedurile de evaluare nu au fost comunicate corespunzător candidaților și nu au existat clarificări legate de criteriile de selecție.

Mai mult, candidaților nu li s-au oferit informații despre punctajul obținut sau despre modalitatea de evaluare a răspunsurilor lor la chestionare. Timpul acordat pentru completarea chestionarelor a fost considerat „excesiv de scurt”, subliniind că un candidat fără acces privilegiat ar fi avut nevoie de cel puțin de trei ori mai mult timp pentru a răspunde corect și detaliat. După finalizarea selecției, au fost înaintate plângeri la Secretariatul General al Guvernului, Comisia Europeană și alte instituții relevante.

Ce spune ministrul Adrian Câciu despre situația Transelectrica

Într-un răspuns pentru sursa citată anterior, ministrul investițiilor și proiectelor europene a explicat miercuri că Transelectrica nu a fost inclusă în cererea de plată 3 din PNRR, dar selecția conducerii companiei trebuie să fie realizată „conform unei legislații aprobate tot în baza cererii de plată numărul 3”. Acest aspect sugerează că respectarea unor criterii stricte în procesul de selecție este esențială pentru a alinia compania la cerințele impuse de Comisia Europeană.

Deși oficialul nu a oferit mai multe detalii, experții consultați de HotNews.ro au subliniat că este posibil să fie necesară reluarea procesului de selecție al conducerii Transelectrica, în cazul în care nu se conformează cerințelor de transparență și eliminare a conflictelor de interese stabilite de Comisia Europeană. Această revizuire ar putea influența direct evoluția companiei și accesul la fondurile din PNRR.

Care sunt legăturile politice

Cristian Alexandru Vasilescu a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica în februarie 2024, iar ulterior acest consiliu a desemnat membrii Directoratului, ale cărui nume au fost anunțate la începutul lunii octombrie. Potrivit relatărilor din PRESShub, Vasilescu și unii membri ai Directoratului au sprijinul politic al PSD la nivel înalt, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu transparența procesului de selecție.

Conform CV-ului său, Vasilescu a fost consilier de parlamentar și ministru între 2013 și 2021, înainte de a deveni secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. Informații din PRESShub sugerează că acesta ar fi promovat de PSD și ar avea o legătură strânsă cu Marian Neacșu, un influent politician social-democrat, cunoscut pentru conexiunile sale în sectorul energetic.

În calitate de președinte al Comisiei de Nominalizare, Vasilescu a avut un rol decisiv în numirile din cadrul Consiliului de Supraveghere și Directorat. Printre noii membri ai Directoratului, anunțați la Bursa de Valori București, se numără Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Ștefăniță Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula. Ștefăniță Munteanu, fost consilier județean, a fost desemnat președinte interimar al Directoratului, deși nu are experiență în domeniul energiei.

Victor Moraru, un alt nume numit în Directorat, este cunoscut ca fiind apropiat al vicepremierului Marian Neacșu. Acesta și-a dat demisia de la AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a fost implicat în selectarea membrilor comisiei care l-au numit în Directorat. Situația generală legată de procedurile de selecție ridică semne de întrebare privind transparența și independența procesului.