UPDATE. Electricianul pus șef la Transelectrica de Bădălău, reținut de procurori
- Catalin Pena
- 19 noiembrie 2019, 15:11
Trei percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov sunt în curs în această dimineață, vizat este fostul şef de la Transelectrica, Marius Caraşol, care s-a angajat pe baza unei diplome false, motiv pentru care s-a ales cu plângere penală din partea Transelectrica.
UPDATE:
Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis, marţi, arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a lui Marius Dănuț Carașol, fostul șef al Transelectrica.
Reamintim că Marius Caraşol este acuzat de procurorii Parchetului General că și-a falsificat diploma de licență și a cauzat astfel un prejudiciu de 460.000 de lei.
Anchetatorii au făcut, marți, percheziții la Marius Dănuț Carașol, care apoi a fost audiat la Parchetul General. Procurorii au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, constând în modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naționale de interes strategic, prin utilizarea unor documente falsificate ce atestau nereal, studii superioare necesare ocupării funcției în cauză, potrivit g4media.ro
UPDATE - Marius Dănuț Carașol a fost reținut de procurori. El este acuzat de înşelăciune şi uz de fals. Dosarul a fost deschis după ce s-a aflat că Marius Carașol şi-a falsificat diploma de studii, necesară pentru a ocupa postul de director al Transelectrica.
Procurorii au pus și un sechestru asigurator pe un cont bancar şi pe două imobile ale lui Caraşol, pentru recuperarea prejudiciului de 460.000 de lei.
"Sunt vizate domiciliul declarat şi alte imobile deţinute de o persoană fizică, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals. Bărbatul în cauză este cercetat pentru modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naţionale, ce are ca obiect de activitate transportul şi furnizarea energiei electrice. Acesta ar fi folosit înscrisuri sau documente falsificate pentru ocuparea funcţiilor respective. Prejudiciul se ridică la 460.000 de lei (indemnizaţii brute încasate)", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Percheziţiile sunt efectuate de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţi Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Marius Carașol a fost revocat pe 19 septembrie de la șefia companiei de stat Transelectrica după scandalul falsificării diplomei de licență.
Carașol a fost selectat de Ministerul Economiei și pus în funcție pe 21 decembrie 2018, într-o lovitură de palat înainte de Crăciun. Oamenii propulsați de fostul ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, au fost înlocuiți cu cei sprijiniți de proaspăt numitul ministru de la acel moment, Niculae Bădălău.
Cum Dănuț Andrușcă a fost, de fapt, prelungirea în guvern a baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene, schimbarea de la vârful Transelectrica a fost o parte din lupta subterană din PSD între gruparea Arsene și gruparea Bădălău, doi dintre cei mai influenți lideri locali din partidul de guvernământ.
Așa a ajuns Carașol, originar din Teleorman, să fie instalat la conducerea Transelectrica la fix o lună după intrarea lui Bădălău în guvern, ca ministru al Economiei.
Marius Carașol (45 de ani), originar din Teleorman, este de profesie electrician, absolvent în 1992 al unui liceu industrial din Alexandria. A lucrat ca electrician ”full time” din 1993 până în 2006 la Electrica Muntenia, apoi a devenit Adjunct șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia.
În 2009 a ajuns șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia, poziție în care a stat până în 2016, când a ajuns director tehnic la compania General Electro Proexim, deținută de Cătălin Zegrean.
În mai 2018 a intrat în Transelectrica, pe post de director al Sucursalei București. A fost momentul în care a avut nevoie de diploma de studii superioare și a folosit una despre care Politehnica București a anunțat că e falsificată, după cum a scris pe larg Edupedu.ro.