Transelectrica: România este în situație iminentă de criza energetică! Citiți aici ce plan B a prevăzut Guvernul

Transelectrica: România este în situație iminentă de criza energetică! Citiți aici ce plan B a prevăzut Guvernul Sursa foto: Arhiva EvZ

Guvernul a adoptat, în ședinta de ieri, o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situație extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național, scrie News.ro.

"Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie - 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic", a precizat Ministerul Energiei. Notificarea Transelectrica a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingand minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar și de scăderea rezervelor de apă din marile acumulari hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului. România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, și de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum. Ministerul Energiei precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat sa dea curs notificării operatorului de transport și sistem. Ministrul Energiei susține că adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediata a acesteia, ci un plan B la care autoritățile pot apela în cazul în care situația o cere. Hotărârea de ieri poate fi tradusă într-un singur fel: „nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci cand populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația pozitionează siguranța acesteia înaintea orcarei marje de profit”, a afirmat Petcu. Această masură nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor românești, ci ar impiedica doar realizarea de exporturi suplimentare. Totuși, actul normativ permite și reducerea sau anularea exporturilor notificate. În caz de criză energetică, actul normativ permite și reducerea consumului de energie electrică pentru companii. Hotărârea este în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize subite pe piața energiei, care poate amenința siguranța sau securitatea persoanelor,  sa ia temporar măsurile de salvgardare necesare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News