Trăim un coșmar Colectiv la nesfârșit. Ion Cristoiu: Totuși, când va cădea primul cap?

pacient decedat bilanțul Matei Balș

Într-un editorial publicat pe blogul său, jurnalistul Ion Cristoiu face o radiografie a ceea ce consideră un eșec de sistem.

Ion Cristoiu despre tragedia de la Matei Balș! Într-un editorial publicat pe blogul său, jurnalistul Ion Cristoiu face o radiografie necruțătoare a unui eșec de sistem.   După ce face o sumară trecere în revistă a incendiului fatal de vineri, de la Institutul Matei Balș, jurnalistul face și un tablou sumar al oficialităților care s-au perindat la fața locului.

"Prcocurorii investighează de zor. N-au ajuns nici acum la rezultat"

"A doua zi s-a furișat la fața locului ca nu cumva să-l vadă Klaus Iohannis, aflat pe pârtia de la Păltiniș, și premierul Florin Cîțu, o simplă umbră pe pînza regimului Klaus Iohannis", notează jurnalistul.

Acesta remarcă faptul că asupra spitalului "s-au năpustit" anchetatorii, însă în van, ca și în alte tragedii similare. "Corpul de Control al premierului, Corpul de control al Ministerului Sănătății, Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Potrivit imaginii publicitare urmărite de regim, procurorii investighează de zor. De remarcat că și în cazul tragediei de la Piatra Neamț procurorii investighează de zor. De două luni tot investighează de zor. N-au ajuns nici acum la un rezultat".

Iohannis a dat semnalul "Stați liniștiți, nu s-a întîmplat mare lucru"

Principalul reproș al ziaristului față de reacția liderilor politici este lipsa de empatie. "Iscodită doar în planul informațiilor reci și seci, lecturate în ziare sau auzite la radio tv, tragedia de la Matei Balș nu pare a avea consecințe majore în conștiința colectivă. Această credință explică abordarea în viteză, superficială, nepăsătoare a tragediei de către Autorități. Atît Klaus Iohannis, cît și alți lideri ai regimului de Centru Dreapta, au tratat tragedia cu aceeași lipsă de empatie cu care noi, românii, tratăm tragedia unei catastrofe feroviare în India. Citim despre un număr de sute de morți, vedem la televizor scene de coșmar, fără măcar a tresări".

Iohannis este vinovat că, îmbătat de propria glorie, a dat acest semnal nefast de minimizare a funestului accident. "Semnalul Stați liniștiți, nu s-a întîmplat mare lucru! a fost dat de Klaus Iohannis. Aflat de la investirea Guvernului Meu sub puterea unei euforii inexplicabile, ca produse de un drog dulce, Klaus Iohannis s-a străduit după accident să-i minimalizeze importanța.

A ajuns la fața locului abia pe la prînz, cînd accidentul își pierduse postura de Breaking News, a exploatat cît a putut de tare expresia foarte (foarte tristă, foarte rău), dovadă a lipsei de empatie suplinite de apelul la clișee, a felicitat forțele de intervenție și cadrele medicale din toată țara, sugerînd c-a fost o victorie și nu un dezastru (au fost doar cinci morți, cînd puteau fi 100!), după care a plecat la ski la Păltiniș. N-a cerut nici o demisie, n-a avut nici o tresărire de revoltă, n-a dat cu căciula (imaginară!) de pămînt, n-a ridicat tonul, n-a țipat de durere. A măcănit pur și simplu".

 Ion Cristoiu despre tragedia de la Matei Balș. Pentru Autorități tragedia e deja uitată

Apoi, jurnalistul se referă și la defilarea de lideri politici care au luat cu asalt locul incendiului, cu declarații bombastice și aparentă empatie. Însă este vorba de o abatere de la fondul problemei.

"Pentru Autorități tragedia e deja uitată. N-a demisionat nimeni, nu s-a cerut în interiorul Guvernului nici o demisie, nu s-a luat nici o măsură, nici măcar una hei-rupistă, procurorii se fac că lucrează, pentru că se tem de moarte să stea în pavilioanele de Covid 19.

În planul ecoului în conștiința colectivă, momentul de la Matei Balș e însă infinit mai puternic decît le pare Guvernanților". Jurnalistul enumeră în articolul său și 5 motive pentru care tragedia are un impact mult mai mare decât cred oficialii.

Depresiei românilor i se adaugă exasperarea

"Cum să nu intre românul în cea mai adîncă dintre depresii văzînd că deși mor oameni din cauza accidentelor din spital, nu se ia nici o măsură de prevenire? A fost Piatra Neamț. A fost Matei Balș. Ce alt spital va urma? Pînă acum au fost incendii. Pot fi însă căderi de tavane, explozii, prăbușiri de acoperișuri, ba chiar și de pavilioane.

Cum să mai mergi la spital altfel decît cu inima strînsă? Până și o călătorie cu avionul pare mai sigură decît o internare în spital. Depresiei i se adaugă exasperarea. Cazul Piatra Neamț n-a fost nici acum elucidat. âînd va fi elucidat Cazul Matei Balș?

După Piatra Neamț n-a căzut nici un cap. Nici după Matei Balș. Cîte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap? Cei de la Putere, în frunte cu Klaus Iohannis, n-au înțeles nimic din adevăratele proporții ale ecoului în conștiința colectivă. Dar cei din Opoziție? (…) Dar n-avem nici Opoziție ca lumea!", încheie pe un ton amar jurnalistul.