Traian Băsescu: "USL a pierdut 10 procente de la Locale. Dacă au înţeles lecţia, pot să-mi fie parteneri. Eu voi genera un sentiment de împăcare"

Traian Băsescu: "USL a pierdut 10 procente de la Locale. Dacă au înţeles lecţia, pot să-mi fie parteneri. Eu voi genera un sentiment de împăcare"

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a salutat rezultatele exit poll-urilor, spunând că "românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari, condusă de Ponta şi Antonescu."

Prezentăm pricipalele declaraţii ale preşedintelui:

  • Flacara democratiei a rămas aprinsă.
  • Vreau să le multumesc celor care, trecând peste supărarea lor, au înţeles că azi nu a fost un referendum despre Basescu, ci în favoarea Europei şi împotriva unei lovituri de stat.
  • As vrea să înţelegm un lucru fundamental: azi a fost o zi a opţiunilor, o zi în care românii puteau spune "da, vrem să mergem spre Est, îi urmăm pe Ponta, Antonescu şi Voiculescu" sau să spună "nu, vrem în UE şi NATO".
  • Românii şi-au decis ei înşişi soarta, nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari în numele puşcăriabililor.
  • Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o sa încerc să generez un sentiment de împăcare în societate.
  • E clar că mulţi români au nemulţumiri faţă de cele întâmplate în ultimii ani. Fractura din societate trebuie stopată, trebuie anihilată, pentru că România are nevoie de toată energia pentru a reuşi în procesul de integrare în lumea civilizată.

Acesta le-a mulţumit lui Vasile Blaga, lui Mihai Răzvan Ungureanu şi lui Mihai Neamţu şi i-a dat cuvântul Monicăi Macovei, despre care a spus că a avut o contribuţie importantă la păstrarea flăcării democraţiei. Traian Băsescu a amintit şi de refendumul valid din 2009, când românii s-au pronunţat pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. "Pentru asta urmează să dăm o adevărată bătălie politică. Ei nu pot avea pretenţia ca doar referendumurile care le convin să fie validate", a declarat acesta. La finalul discursului, şeful statului a înmânat flacăra democraţiei - aprinsă simbolic la Cluj, la primul său miting de campanie - reporterului Antenei 3, atrăgându-i atenţia că democraţia frige". "Vă dau vouă «flacăra democraţiei», poate o aprindeţi şi la Antene", a spus Băsescu. "Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot"

Traian Băsescu a mai declarat noaptea trecută, în conferinţa de presă de la sediul său de campanie, că se simte mai puternic decât oricând după acest vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot. Domnul Ponta uită că atunci când am fost ales preşedinte al României în decembrie 2009 împotriva mea erau 5,2 milioane de voturi. După trei ani de criză, pot accepta un milion în plus", a spus Băsescu.

Acesta a explicat şi motivele pentru care nu a participat la referendum, aşa cum anunţase iniţial că va face.

  • "Nu vreau să legitimez ceea ce ştiu că s-a făcut în umflarea numărului de voturi la acest referendum. Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete tinere în costume de baie. Nu vreau să legitimez prin prezenţa mea un referendum în care dispreţul pentru referendum este atât de mare încât doamne, domnişoare merg în bikini la vot. Acesta este motivul pentru care în cele din urmă am decis să nu merg la vot", a precizat Traian Băsescu, care a ţinut să le mulţumească românilor de etnie maghiară care au ales să nu voteze.

Alte declaraţii ale şefului statului:

  • Am ajuns la această fractură în societate ca urmare a minciunii continue care a fost propagată de televiziunile securistului Felix, de televiziunile infractorului Felix, şi a merge în continuare pe această linie înseamnă a continua să turnăm otravă în capul românilor. (...) Uitaţi-vă câtă otravă au turnat Antenele lui Felix şi ale lui Crin şi ale lui Ponta în sufletul şi în mintea românilor. Au ajuns să genereze în mintea unui procent important dintre români ideea că preşedintele lor le-ar fi duşman.
  • Primul semnal l-au dat astăzi românii şi i-aş ruga pe liderii USL să pună mâna pe creion şi hârtie. Faţă de acel 49% pe care l-au obţinut la alegerile locale, astăzi trebuie să constate, desigur cu neplăcere, că au rămas cu 38-39%. Au pierdut cam 10% din voturile pe care le-au avut la locale.
  • Îi rog public să înţeleagă că nimeni nu acceptă o Românie aşa cum ei ar fi vrut să o croiască, cu acapararea puterii, cu punerea justiţiei sub control, cu dispreţ faţă de Constituţie, cu blocarea instituţiilor statului prin OUG neconstituţionale. Dacă au înţeles lecţia pe care le-au dat-o românii, pot să-mi fie parteneri. Dacă n-au înţeles-o, îi previn de pe acum că a persevera în ce au făcut în perioada de când au ajuns la putere înseamnă lovituri continue date României.