Traian Băsescu: PSD este câştigătorul moral al alegerilor

Traian Băsescu: PSD este câştigătorul moral al alegerilor

Şeful statului precizează însă că PDL este învingătorul constituţional al scrutinului de duminică, iar o soluţie va fi găsită potrivit Legii fundamentale.

În prima ieşire publică de după alegeri, preşedintele Traian Băsescu a invitat aseară partidele pentru astăzi la consultări, pregătind terenul inclusiv pentru o guvernare PDL-PSD.   Dacă iniţial a pus PDL pe primul loc în clasamentul de după alegeri, conform numărului de mandate, înainte de a urca în biroul său de la Cotroceni, Băsescu a făcut o completare. Potrivit preşedintelui, PDL este „câştigătorul constituţional“, dar, „sigur, trebuie recunoscut că PSD este câştigătorul moral“. „Ambele pot să se definească a fi câştigători“, a concluzionat şeful statului. Întrebat cum le va împăca la consultările de astăzi, Băsescu a răspuns evaziv: „După Constituţie“. Doctrina, mai puţin importantă Înainte de a discuta cu partidele, cărora le-a alocat câte o oră, Băsescu a avertizat că va avea „în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată în mandate în parlament“ şi mai puţin compatibilităţile doctrinare. „Prioritatea zero este legată de interesul naţional“, a spus el, traducând „interesul naţional printr-un guvern „care, pe de-o parte, să respecte voinţa electoratului şi, pe de altă parte, să fie suficient de puternic prin sprijinul din parlament să permită să treacă legislaţia necesară depăşirii efectelor crizei“.   „Până în prezent, declaraţiile partidelor au fost legate de doctrină, de compatibilităţile doctrinei. Este foarte importantă doctrina, dar anul 2009 este un an în care viaţa şi realităţile ne vor obliga să asigurăm o guvernare bazată de priorităţi în primul rând“, a mai spus Băsescu.

Un alt argument în construcţia pe care preşedintele o are în vedere, dar pe care nu a nominalizat- o, ar ţine de contextul crizei economice. „Se prefigurează o creştere în intensitate a efectelor crizei globale în economia românească“, a comentat el, preconizând „un mandat destul de dificil“.

În aceste condiţii, şeful statului le-a cerut partidelor „să se uite şi în ograda proprie şi să vadă nivelul de competenţă de care dispun“, înainte de a cere posturi ministeriale. „Simpla apartenenţă la un partid nu este suficientă pentru a fi membru în Guvernul României, într-o perioadă în care trebuie să ajutăm economia să nu scadă excesiv“, a adăugat Băsescu. PNL, strâns cu uşa „inechităţii“ uninominalului

Dacă PSD a fost declarat de preşedinte „câştigător moral“ după avansul de 90.000 de voturi în faţa PDL, liberalii au primit, fără a fi nominalizaţi însă, reproşurile pentru toate erorile uninominalului. „Sunt exemple clare de candidaţi care au pierdut de pe locul I cu 10.000 de voturi, în schimb, candidaţi de pe locul trei sau patru cu 2.700 de voturi au obţinut mandatul. (...) Cum se va duce un candidat cu 2.000-2.400 de voturi între blocuri în Bucureşti, de exemplu? Cât de credibil va fi?“, a dat Băsescu, aluziv, exemplul lui Bogdan Olteanu.

Chiar dacă a admis că „legea e un pas înainte“, la capitolul „inechităţi“ concluzia lui Băsescu a fost clară: a avantajat doar PNL. „Toată această construcţie a fost un aranjament prin care nişte oameni şi nişte partide să fie favorizaţi. (...) Trei din patru partide au obţinut mai multe locuri întâi decât mandate. Este un singur partid care a luat cu 40 de mandate mai mult decât locuri întâi“, a lansat el o nouă ghicitoare cu răspunsul PNL.

Pentru a nu închide însă uşa negocierilor în faţa liberalilor, Băsescu s-a justificat. „Nu e un atac, ci o constatare“, a spus preşedintele.

CONVOCARE   Noul parlament se întruneşte pe 15 decembrie

După validarea rezultatelor alegerilor, preşedintele Băsescu a semnat ieri şi decretul de convocare a noului parlament ales pentru 15 decembrie. I-a dat indirect şi o temă: să modifice „urgent“ Legea uninominalului. În varianta pre- şedintelui, ar trebui fie să fie ales cel clasat pe locul întâi în colegiu într-un singur tur de scrutin, fie să se procedeze ca la alegerea primarilor, în două tururi. „Sper să fac şi desemnarea premierului înainte de 15, în condiţiile în care partidele îşi exprimă opţiunea suficient de rapid, în funcţie de negocierile dintre ele“, a adăugat preşedintele. Întrebat dacă aşteaptă astăzi propuneri noi de premier, Băsescu a răspuns „Aştept orice“. A ţinut, în schimb, să infirme că formula noului guvern va fi gândită astfel încât să-l avantajeze la prezidenţiale. „Este o copilărie“, a spus Băsescu.

MANDAT   PSD merge la Cotroceni cu varianta unui guvern cu PDL

Un guvern PDL-PSD devine o ipoteză serioasă după ce social-democraţii au primit de la Traian Băsescu semnale în vederea unei colaborări. Liderii social-democraţi aşteaptă ca această ofertă neoficială să fie întărită de şeful statului la consultările de azi de la Cotroceni. În situaţia în care oferta ar deveni oficială şi concretă, liderii PSD o vor pune în discuţia Comitetului Executiv şi o vor supune la vot. Şansele ca ea să fie acceptată sunt mici în acest moment. O bună parte dintre liderii PSD nu sunt convinşi că vor avea de câştigat din colaborarea cu Băsescu. Decizia este la mâna baronilor locali, care, în funcţie de accesul la fonduri, ar putea înclina către o decizie pragmatică de colaborare cu Băsescu. În versiunea neoficială a acestei propuneri de colaborare, Mircea Geoană ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului, şefia Camerei revenind PDL. În guvern ar urma să intre de la PSD doar persoane din garda nouă, precum Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Victor Ponta şi Vasile Puşcaş.   Iliescu şi Năstase trag partidul în opoziţie Oferta de guvernare alături de PDL a aruncat însă PSD în fibrilaţie. O tabără îşi doreşte instalarea la putere. Miron Mitrea, Ilie Sârbu, Dan Nica, Victor Ponta au pledat pentru guvernarea cu PDL. O altă tabără trage să ţină partidul în opoziţie faţă de Băsescu. Ion Iliescu şi Adrian Năstase au încercat ieri, încă o dată, să argumenteze împotriva „mărului otrăvit“ al unei guvernări cu Băsescu. „Intrarea într-o formulă de guvernare cu PDL, în care PDL ar avea şi şeful statului, şi premierul, şi serviciile de informaţii, şi procurorii de la DNA în mod direct, ar face ca PSD să aibă o situaţie dificilă în a-şi menţine identitatea şi ar risca să se topească până la urmă în formula partidului-stat, a partidului care ar prelua şi oamenii, şi substanţa, şi energia acestui partid“, a avertizat Năstase. El a propus semnarea unui protocol cu PNL şi UDMR pentru formarea unei majorităţi care să încerce să impună un guvern. Şansele unei înţelegeri cu PNL sunt aproape nule, liberalii evitând să se întâlnească cu liderii PSD.

La corul opozanţilor faţă de un guvern cu PDL s-a alăturat ieri şi Marian Vanghelie. „Nu ne putem permite să ne ducem la guvernare ca partid anexă. Mai bine rămânem în opoziţie“, a afirmat liderul PSD Bucureşti, care a pledat pentru formula „guvern condus de Geoană sau opoziţie“.

Secretarul general al PSD Titus Corlăţean a pledat şi el pentru o colaborare cu PNL. „Cea mai bună soluţie este ca PSD să rămână în opoziţie faţă de Traian Băsescu“, a afirmat Marius Lazăr, preşedintele PSD Arad. Liderii de filiale erau împărţiţi. Ion Prioteasa, „şeful“ de la Dolj al partidului lui Mircea Geoană a pledat pentru „intrarea la guvernare cu orice partid“.

Oprişan, la Cotroceni Din delegaţia PSD care se va prezenta mâine la Cotroceni va face parte şi baronul local Marian Oprişan. Alături de Geoană vor veni Miron Mitrea, Ilie Sârbu, Victor Ponta, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu. Din delegaţie vor lipsi Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Singurul reprezentant al PC va fi Daniela Popa, preşedintele conservatorilor. (Florin Ciornei)

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Cristoiu cere guvern PDL-PSD

---------------------------------------------

PDL n-ar renunţa la PNL

UDMR nu vrea în opoziţie cu liberalii

În celulă cu spărgătorul casei unui coleg

Dinu Patriciu a vrut să împingă PNL în opoziţie

Ne puteți urmări și pe Google News