Preşedintele Traian Băsescu a susţinut la Palatul Cotroceni o declaraţie de presă despre proiectul de lege a Sănătăţii aflat în dezbatere publică.
Din start, el a ţinut să explice că nu se schimbă nimic esenţial în sistemul de urgenţă şi le-a adus ziarişilor prezenţi, în variantă tipărită, capitolul din lege care face referire la medicina de urgenţă.
"Nu veţi găsi nicio referire la privatizarea SMURD sau a ambulanţei de stat în acest capitol. Structurile militarizate, precum SMURD, nu se pot privatiza", a declarat şeful statului, care a ţinut să precizeze că "SMURD-ul nu a fost creat de un om. Sistemul a fost creat cu banii românilor."
Noua lege deschide însă o portiţă către autorităţile locale, care vor putea să se implice în ajutarea oamenilor din mediul rural, la care ambulanţele ajung mai greu.
"Sper să se cumpere ambulanţe pentru zonele rurale, să fie poziţionate către această zonă. Se pierd vieţi pentru că întârziem intervenţia acolo", a atenţionat Traian Băsescu.
Bugetul Sănătaţii a crescut de cinci ori în zece ani
Dacă în anul 2000, bugetul Sănătaţii era de 1 miliard de euro, în 2010 a ajuns la 5 miliarde de euro, ceea ce nu se reflectă şi în serviciile oferite populaţiei.
"Principalele probleme din acest moment ale sistemului de sănătate sunt monopolul CNAS, care este un dezastru, din punct de vedere al cheltuirii banilor, ineficienţa în administrarea fondurilor, corupţia, finanţarea. Pentru a şti cât de finanţat sau subfinanţat este sistemul, trebuie să depolitizăm sistemul, să fim eficienţi administrativ şi să eliminăm corupţii", a mai declarat şeful statului.
"Casele de sănătate nu se ocupă de cum se cheltuiesc banii"
Fondul noii legi este perspectiva de transformare a unor spitale în societăţi comerciale sau fundaţii, înlocuirea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a celor 42 de case judeţene cu asiguratori privaţi şi diminuarea spitalizărilor, care sunt foarte scumpe.
"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu reuşeşte să urmărească banii corect. Avem 42 de case de sănătate care nu se ocupă de cum se cheltuiesc banii. O casă privată nu va tolera două săptămâni în spital pentru o amigdalită, spre exemplu", a mai explicat Traian Băsescu.
Nimeni nu va face un sistem de urgenţă separat de cel al statului. Se poate lucra doar prin 112, a mai declarat preşedintele, care a dat asigurări că serviciul de urgenţă al statului va continua să se doteze şi va rămâne un serviciu gratuit.
În ceea ce priveşte momentul şi forma în care noua lege va fi adoptată, preşedintele spune că e nevoie de dezbatere onestă.
"Pot să apară idei bune din dezbatere publică. Legea încearcă să pună în centrul ei interesul pacientului. Nu spun că somităţile care au lucrat la acest proiect nu au omis unele lucruri, însă am convingerea că o dezbatere onestă ne va ajuta".
"Aş vrea ca un număr mare de români să-i ştie conţinutul "
Legea are însă nevoie de multă legislaţie secundară, motiv pentru care vor mai trece probabil circa doi ani pentru a fi funcţională.
"Înainte de vacanţa de vară să avem Legea Sănătaţii adoptată. Nu-mi doresc asumarea răspunderii pe această lege pentru că aş vrea ca un număr mare de români să-i ştie conţinutul", a subliniat preşedintele.

Legea, pe fondul ei, schimbă un pic filozofia pe zone care până acum erau tabu.
"Vor fi mulţi care vor dori asigurări suplimentare. Companiile multinaţionale îşi vor asigura angajaţii. Statul român nu- şi va diminua contribuţia, dar şi sistemul privat va avea contribuţiile lui".
"Nu avem altă soluţie decât modernizarea sistemului de sănătate. S-a dovedit că aşa cum merge nu mai merge. “
TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

O DEMISIE, TREI NUMIRI
Organigrama Sănătăţii, schimbată pentru aplicarea Reformei
Cristina Lica
În două zile, s-au făcut trei numiri la Ministerul Sănătăţii. În locul subsecretarului demisionar, Raed Arafat, a fost numit medicul Andrei Georgescu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Universitar din Bucureşti.
A mai fost înfiinţată o a treia funcţie de secretar de stat, în care a fost numit Vasile Cepoi, actualul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Consilier onorific a fost numit medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă din Iaşi.
Medicul lui Lucescu, în locul lui Arafat
Decizia înfiinţării unui nou post de secretar de stat a fost necesară pentru coordonarea procesului de reformă a Sănătăţii. Guvernul a trebuit să modifice, prin Hotărâre, organigrama Ministerului Sănătăţii, la propunerea ministrului Ritli Ladislau.
"Din echipa de conducere a ministerului vor face parte, alături de ministru, trei secretari de stat, un subsecretar, un secretar general şi un secretar general adjunct", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Dr. Andrei Georgescu este medic primar Medicina Internă, medic specialist Medicină de Urgenţă, medic specialist Sănătate Publică şi Management Sanitar şi are Competenţă în Management sanitar şi în Urgenţe prespitaliceşti.
Medicul este cel care s-a ocupat în primă instanţă de Mircea Lucescu, în urma accidentului suferit de antrenor. Vasile Cepoi, cel care ocupă postul de secretar de stat la Ministerul Sănătaţii, a deţinut funcţia de director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
3 secretari de stat
sunt la Ministerului Sănătăţii. Deşi în celelalte ministere există câte doi secretari de stat, la Sănătate s-a făcut o excepţie pentru viitoarea reformă

Citiţi şi:

  • Președintele CNAS descifrează Legea Sănătății. Ce va conține pachetul de bază, ce aduc în plus polițele suplimentare
  • Lucian Duță, CNAS: „Domnului Arafat îi place să cheltuiască, fără să fie controlat, spune că totul e bine”
  • Noua lege a Sănătăţii, pe înţelesul tuturor