Traian Băsescu: NATO își menține interesul pentru Balcanii de Vest

Traian Băsescu: NATO își menține interesul pentru Balcanii de Vest

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că NATO îşi menţine, prin declaraţia adoptată la summitul Alianţei de la Chicago, interesul pentru Balcanii de Vest.

"Când veţi consulta declaraţia summitului veţi vedea că se menţine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinătatea estică, adică Marea Neagră - Caucazul de Sud", a spus şeful statului la Chicago, conform Agerpres.

El s-a declarat mulţumit de faptul că în documentul adoptat la Chicago sunt reprezentate obiectivele pentru care "ne-am bătut când a fost summitul de la Bucureşti". În acest context, preşedintele Băsescu a mulţumit Ambasadei României la NATO, personalului ambasadei şi MAE pentru "modul în care au muncit diplomatic în pregătirea declaraţiei summitului, astfel încât toate obiectivele noastre regionale să fie reprezentate". Traian Băsescu a mai declarat că în interiorul Alianţei Nord-Atlantice toate ţările sunt solidare una cu problemele şi realităţile celeilalte, indiferent că este de mărime mare sau medie, ca România. "În interiorul Alianţei, şi cei mari şi cei de mărime medie, cum e România, dar şi cei mici ştiu să fie solidari unii cu problemele şi cu realităţile celorlalţi şi niciun efort diplomatic nu este prea mic atunci când o ţară ca România are interese care ţin de propria ei securitate naţională şi de vecinătatea imediată, fie că e vorba de Marea Neagră, de Balcanii de Vest, de sudul Caucazului sau de problematica legată de dezarmare", a afirmat şeful statului.

Preşedintele a precizat că va găsi o soluţie pentru a prezenta la Bucureşti întregul document rezultat în urma lucrărilor Summitului NATO de la Chicago. NATO încearcă să readucă Rusia la masa negocierilor Preşedintele a mai anunțat că Alianţa Nord-Atlantică își reafirmă interesul de  a readuce pe masa negocierilor cu Rusia problemele legate de Tratatul CFE (Forţele Armate Convenţionale). "Se reiterează interesul Alianţei pentru ca cele stabilite la Istanbul să fie readuse pe masa negocierilor cu Federaţia Rusă, în perspectiva soluţionării reducerii armamentelor internaţionale", a declarat Băsescu.

Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa a fost semnat în noiembrie 1990 la Paris de ţările Tratatului de la Varşovia şi NATO şi a intrat în vigoare în noiembrie 1992. Documentul a fost actualizat în 1999 la Istanbul, dar statele membre NATO au refuzat ratificarea lui invocând menţinerea trupelor ruse în Georgia şi Transnistria. Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE în decembrie 2007 exprimându-şi îngrijorarea faţă de expansiunea spre est a NATO şi scutul american antirachetă din Europa, autorităţile de la Moscova fiind dispuse să reia participarea la CFE dacă NATO ratifică tratatul modificat. CITIȚI ȘI:

  • România va participa la achiziția a 5 drone fără muniție ale NATO
  • Traian Băsescu: Sper ca firmele românești să aibă prioritate la Deveselu

Ne puteți urmări și pe Google News